:
Breaking News

Megér 120 ezret egy csúcskategóriás air fryer? Kiderítettük!

Megér 120 ezret egy csúcskategóriás air fryer? Kiderítettük!

Egy jó air fryer, azaz forrólevegős sütő ajándék az élettől, egy rossz viszont kész istencsapása. Megnéztük, hogy az okos technológiákkal felpimpelt Philips Airfryer XXL Smart melyik kategóriába tartozik.

Bár ezt első pillantásra senki sem mondaná meg, de valójában egy air fryer pap vagyok. Rokonaimat, barátaimat, kollégáimat ugyanis rendszeres időközönként az ilyen forrólevegős sütők előnyeivel traktálom.

Üzlet Szalai Péter 12 perc olvasás
Luxus a konyhában? Miért adják halálos áron a legdrágább konyhai berendezéseket?
A jó élet Szalai Péter 11 perc olvasás
Kütyüt karácsonyra? Miért ne? Van 8 szuper tippünk!
A jó élet Szalai Péter 9 perc olvasás
Egy egész konyhát kiválthatsz ezekkel a kütyükkel

Két példánnyal is rendelkezem, meggyőztem már a szüleimet, nővéremet, néhány barátomat és munkatársamat is arról, hogy ruházzanak be egyre, és úgy dicsérem e készülékeket, mintha fizetnének érte. De ennek is oka van, ugyanis amióta kipróbáltam először egy ilyen masinát, azóta ájult hódolója vagyok a termékcsoportnak.

Egy air fryer, azaz egészen pontosan egy kiváló air fryer ugyanis tényleg jelentősen képes javítani az életminőségen. Segítségével ugyanis gyorsan, kényelmesen lehet húst, tésztákat, zöldséget sütni, párolni, akár grillezni is.

A hagyományos fritőzökkel ellentétben a közeg nem folyékony, hanem légnemű, azaz olaj helyett levegőt használ, és azt forrósítja fel, valamint keringeti a motor. Emiatt egy jobb eszköznek alig van szaga, használat után elég kicsit kiszellőztetni, csendes, és az olajjal sem kell vacakolni.

Íme a Philips Airfryer XXL Smart. Kép: Philips

Emellett viszonylag kevés helyet foglal, viszonylag könnyen elpakolható, a tisztítása pedig ideális esetben gyerekjáték. Viszont az is tény, hogy egy rosszul megtervezett masina inkább kellemetlenségeket okozhat, ami miatt az ember egy idő után már nem is akarja elővenni, mert csak gondot okoz.

Philips Airfryer XXL Smart

A Philips Airfryer XXL Smart fantázianevű, HD9867/90 típusszámú forrólevegős sütője papíron kifejezetten ígéretesnek tűnt. Úgyhogy örültem, amikor kaptam belőle egy tesztpéldányt, hogy kipróbálhassam. Az elvárások hatalmasak voltak, mert a saját gépeim magasra tették a mércét, lássuk sikerült-e megugrani ezeket!

Ebből is látszik, hogy mennyire kompakt egy ilyen készülék

Dizájn

Ebben a termékcsaládban fontos a külső, hiszen egy olyan eszközről van szó, amely szem előtt van a konyhában, legalábbis működés közben. Az XXL Smartnál pedig érezhetően odafigyeltek a dizájnra, ami látszik a kerekített élekkel operáló formavilágon, az ezekhez passzoló kezelőpanelen, valamint a fekete-arany színösszeállításon (van egyébként fehér változata is).

Hőmérsékleti tartomány

40 és 200 Celsius fok között mozoghat a hőmérsékleti tartomány. A 200 fok ma már általánosnak tekinthető, viszont a 40 fok alacsonynak számít, és azt is jelenti, hogy a termék akár melegen tartásra is alkalmas.

Sokoldalúság

Egy ilyen termék használati értékét alapvetően meghatározza az, hogy milyen típusú ételek elkészítésére alkalmas. Nos, itt a skála meglehetősen széles, hiszen húsok, zöldségek vagy gyümölcsök is süthetők, grillezhetők benne. Egy egész grillcsirkét is bele lehet pakolni akár, sőt, akár sütemények elkészítésére is mód nyílik.

Gyakorlatilag minden elkészíthető benne. Kép: Philips

A Nosalty oldalán fenn van egy raklap recept, amit direkt ehhez a termékhez ajánlanak, ami szintén jól mutatja, hogy mennyire sokoldalú ez a készülék. Sőt, a termék dobozában megtalálható egy angol nyelvű receptkönyv is, ami kifejezetten szimpatikus húzás.

Sütési idő

A cég azt állítja, hogy másfélszer gyorsabban süt egy ilyen masina, mint egy hagyományos sütő.

Mindenesetre az tény, hogy egy tökéletesre pirult adag sült krumpli nagyjából 20 percbe telik, a csirkének pedig durván negyedórára van szüksége, hogy két tényleg nagyon gyakori példát említsek.

Mindezt úgy, hogy az előre melegítést el lehet felejteni, és így tényleg egész gyorsan elkészíthetőek benne az ételek.

Biztonság

Tapasztalataim szerint az eszköz maximálisan biztonságos. Tehát a készülékház nem forrósodik át, nem kell attól félni, hogy valaki megégeti magát, ha hozzáér.

Elkészíthető étel mennyisége

Az air fryerek legnagyobb hátránya a hagyományos sütőkkel szemben, hogy egyszerűen kevesebb étel készíthető el bennük. A Philips készüléke sem lóg ki a sorból, aminek értelemszerűen fizikai okai vannak, hiszen egyszerűen kisebb a sütőtér abból kifolyólag, hogy egy alapvetően kompakt termék létrehozása volt a cél.

Azért kisebb, mint egy hagyományos sütő. Kép: Philips

Tapasztalataink szerint maximum másfél kiló krumpli, 2-4 szelet tarja vagy 5-6 csirke felső comb készíthető el benne egyszerre.

Az étel minősége

Ha megfelelő a sütési idő, és a hőmérséklet, akkor az étel megfelelő lesz, nem marad nyers vagy hideg. A legfontosabb feladatát tehát hibátlanul ellátja.

Kezelhetőség

A forrólevegős sütők hőmérséklete és a sütési idő is szabályozható, illetve a jobb modellek előzetesen beállított programokkal is rendelkeznek. Elég csak megnyomni a “krumpli” vagy “hal” piktogramot, és akkor nem kell vacakolni a paraméterekkel. Ezek a programok a Philips Airfryer XXL Smartból sem hiányoznak, sőt ezt ki is egészítették egy extrával.

Ellátták a készüléket egy szenzorral, amely leméri a betett élelmiszer súlyát, és ezt követően a termék okos elektronikája automatikusan módosítja a beállításokat.


Alapvetően jól működik ez a szolgáltatás, de benne van a pakliban, hogy nem találja el mindig az ember ízlését. Én például jobban szeretem az eléggé megpirult krumplit, szóval mindig manuálisan még adnom kell neki néhány percet, miután az automata program végzett. Vannak olyan ételek is, amelyeknél nem is hagyatkozom erre, hanem az általam kitapasztalt módszert alkalmazom.

Az előre programozott módok sem hiányoznak.

Ez egy kicsit pepecselős, mert rövidebbek a sütési periódusok, közben módosítani kell a hőfokon ugyanis, de ha ennek eredményeként valakinek az ízléséhez jobban passzol a végeredmény, akkor megéri beletenni ezt a pici plusz energiát és időt.

Zaj

A régebbi, illetve vacakabb air fryerek meglehetősen, kifejezetten zavaróan hangosak lehetnek. A jobb modelleknél – és ez is közéjük tartozik – odafigyeltek a hangcsillapításra, így működés közben kellően halk. Egyméteres távolságból 33 decibelt mértem, ami nagyjából a hallható suttogás szintje, ez teljesen vállalható.

Egyáltalán nem hangos szerencsére. Kép: Philips

Illat & szag

Az étel készítése közben csak minimális mennyiségű szag szabadul ki, nagyjából annyi, amennyit a sütők produkálnak. Miután kinyitottuk a sütőteret akkor már értelemszerűen kiszabadulnak az illatok, szagok, de hát ez természetes. Mivel nem olajat használ, ezért értelemszerűen a büdös, mindent átitató olajszagot el lehet felejteni.

Tapadás és tisztítás

A sütőteret tapadásmentes bevonattal látták el, aminek köszönhetően nem ragadnak le az ételek. Ez a tisztítást is megkönnyíti, és az egyes kiegészítők akár mosogatógépbe is betehetők.

Tapadásmentes bevonatot kapott.

Ár & értékelés

A modell hivatalos ajánlott fogyasztói ára a gyártói oldal szerint 170 000 forint, de jelenleg 120 000 körül is beszerezhető a magyar boltokban, így akár a nagy műszaki áruházakban is. Ezzel jelenleg egyértelműen a drágább air fryerek közé tartozik, de messze nem a megfizethetetlen kategória.

Nem olcsó, de ez az egyik legjobb air fryer jelenleg.

Ráadásul túlárazottnak nem nevezném így sem, mert a tudásával kimagaslik a termékkategóriából. Hibátlanul végzi a dolgát, felhasználóbarát, nem hangos, nem büdös, egyszerűen nincs nagyon mibe belekötni.

The post Megér 120 ezret egy csúcskategóriás air fryer? Kiderítettük! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés