:

Kormány: az uniós felfüggesztés nem jelent forrásvesztést

Az uniós felfüggesztés nem jelent forrásvesztést, a magyar kormány célja, hogy idén év végéig a maradék vitás kérdésekben is megállapodjon az EU-val, kommentálta az unió friss döntését Gulyás Gergely és Navracsics Tibor a szerdai rendkívüli Kormányinfón.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter kifejtette: nem újdonság a döntés, de van benne egy fontos elem. Ez pedig az, hogy az újjáépítési alapra vonatkozó magyar nemzeti tervet elfogadásra ajánlja a bizottság, ami jelentős előrelépés: ez az első hivatalos bizottsági bejelentés ezzel kapcsolatban. A magyar nemzeti terv a bizottság értékelése szerint a legkiválóbbak között van, egyetlen kategória kivételével a legmagasabb osztályzatot kapta, hangsúlyozta Navracsics.

Azt mondta,

a másfél éve tartó folyamatos konzultációknak meglett a gyümölcse. a kormány abban bízik, hogy a kohéziós pénzekkel kapcsolatban is mihamarabb lezárulnak az utolsó körös tárgyalások, és záros határidőn belül, még idén itt is aláírhatjuk a partnerségi megállapodástezzel teljesülne az a júniusban kitűzött cél, miszerint az akkor rendelkezésünkre álló hat hónap alatt akartuk elérni, hogy 2023-tól mindkét területen ténylegesen is megnyíljanak az uniós források

A felfüggesztés nem újdonság

A felfüggesztés – vagyis a három operatív program tekintetében a források 65 százalékának befagyasztása – nem jelent újdonságot a szeptember közepi állapothoz képest. Navracsics szerint ennek részben az az oka, hogy az általunk megalkotott törvényhozási és intézményépítési menetrend olyan határidőket is tartalmaz, amelyek még előttünk vannak. Azt mondta, bízakodó atekintetben, hogy a még hátralévő vállalásaikkal jövőre meg tudjuk győzni a bizottságot és a tanácsot is, hogy a felfüggesztést nem kell fenntartani és 2023-ban már 100 százalékosan hozzáférjünk az uniós forrásokhoz minden operatív program tekintetében.

Ennyi pénzt kapunk

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre elmondta, hogy

2023-ban 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet Magyarországra, ebből 1500 milliárdnak már most sincs semmi akadálya,

a további 1000 milliárd forint folyósítása elől a partnerségi megállapodás aláírásával hárulhatnak el az akadályok.

Mit mondott az Európai Bizottság?

Az Európai Bizottság

elfogadta a magyar helyreállítási programot, de közben a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurónyi keret felfüggesztésére tesz javaslatot a Tanács felé.

A helyreállítási program forrásaihoz Magyarország a 27 féle szupermérföldkő maradéktalan teljesítése után tud hozzáférni, míg a felzárkóztatási pénzek (nemcsak a felfüggesztett, hanem az összes) csak azután nyílnak meg, hogy a 17 féle közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedést maradéktalanul végrehajtja a magyar kormány, illetve az uniós alapértékeknek is megfelel.

The post Kormány: az uniós felfüggesztés nem jelent forrásvesztést appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés