:

Horrorhalra bukkantak az óceán mélyén

Horrorhalra bukkantak az óceán mélyén

Harmincöt napos expedíciót tartottak az ausztráliai Museums Victoria kutatóintézet tudósai a Kókusz-szigetek tengeri parkjában, mely során potenciálisan ismeretlen állatokra bukkantak. A 11 ezer kilométeres út során találtak furcsa, éles fogú gyíkhalakat, valamint vak, zselatinos testű angolnákat is, amelyek ikrák helyett élő ivadékokat hoz világra – írja az Euronews.

A csontos halak családjába tartozó Chauliodus sloanihoz hasonló, veszedelmes kinézetű halra magas uszonyú gyíkhalként hivatkoztak, amely borotvaéles, átlátszó fogakkal bír. Dr. Tim O’Hara, a Museums Victoria Kutatóintézet munkatársa, az expedíció vezető tudósa szerint a furcsa külsejű állat hermafrodita, vagyis egyszerre rendelkezik petefészkekkel és herékkel. A halnak emellett méretes agyarai és fényszervei vannak, amelyekkel a zsákmányt vonzzák.

A közelben a tudósok egy korábban ismeretlen vak angolnát is felfedeztek, amelynek átlátszó, zselatinos bőre van. Míg a legtöbb hal ikrákat rak, ez az angolna élő ivadékokat hoz világra. A kutatók szerint az állat akár egy méter hosszúra is meg tud nőni, súlya azonban mindössze 50 gramm. Emellett azt is megállapították, hogy a hal képtelen összezárni ívelt állkapcsát, amely horoggal van kibélelve, hogy szét tudja tépni a rákféléket.

A portál szerint a kutatók egy új mélytengeri laposhalfajt is felfedeztek, amelynek a feje egyik oldalán van a szeme. Az élőlény azért fejlődhetett így, hogy a tengerfenéken fekve szemmel tudja tartani a ragadozókat.

A tudósok ősi tengeri hegyeket és kanyonokat is átkutattak, valamint 5 kilométerrel a felszín alatt is gyűjtöttek mintákat az Investigator kutatóhajó segítségével. A csapatnak sikerült háromdimenziós képeket készítenie a Kókusz-szigetek alatt húzódó hatalmas hegységről is, amelyet eddig még soha nem térképeztek fel részletesen. A hatalmas hegyek 50-140 millió évvel ezelőtt óriási vulkánokként alakultak ki, idővel azonban a tengerfenékbe erodálódtak, ahol ma az óceáni élet gazdag ökoszisztémájának adnak otthont.

The post Horrorhalra bukkantak az óceán mélyén first appeared on 24.hu.