:
Breaking News

Úton a vég felé az egyik legnagyobb hazai iparvállalat

A több mint egy éve húzódó problémák – késve vagy csak részletekben utalt fizetések, vezetéssel kapcsolatos harcok – után most több jel is arra utal, hogy megkezdődött a Dunaferr dunai vasmű biztonságos lekapcsolásának előkészítése. Kérdés, hogy mi marad a vasműből.

A Portfolio csütörtöki cikke szerint a vasmű gyáregységeinek energiát adó ISD Power november 29-én arról tájékoztatta a fogyasztóit, vagyis többek között a Dunaferr vasművét, hogy az E.On Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt. december elsején 12:30-kor a Dunaújváros Vasmű tér 1-3. alatti felhasználási helyet (vagyis az ISD Dunaferr telephelyét) kikapcsolja a villamosenergia ellátásból. Ennek nyomán az ISD Power minden energiatermelési- és szolgáltatási tevékenysége megszűnt volna, vagyis a Dunaferr gyáregységei nem jutottak volna semmilyen energiához és azonnal leálltak volna.

Több ebből Úton a vég felé az egyik legnagyobb hazai iparvállalat Magyar marketingzseni is felkerült az amerikai Forbes 30/30-as listájára

Figyelembe véve a vasműben zajló tevékenységeket

egy ilyen hirtelen lekapcsolás nagyon kockázatos, például a még nagyon alacsony kapacitás mellett működő kokszoló is azonnal bedőlhetett volna,

szerkezetében gyors és visszafordíthatatlan károsodás történt volna.

Reagált a kormány

Erre reagált a kormány a szerda esti Magyar Közlönyben kihirdetett két döntésével.

A veszélyes üzemek villamosenergia-ellátásával kapcsolatos veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló döntéssel kimondták, hogy az ISD Power energiaellátást, valamint a vele kapcsolatban álló telephely, vagyis többek között a vasmű ellátását nem lehet lekapcsolni.Az ISD Power hálózathasználójánál, vagyis a Dunaferr gyáregységeiben biztosítani kell a villamosenergia-ellátást, amíg annak létesítményei biztonságosan le nem állnak.

Ezzel ugyanakkor azt is kimondták, hogy elkezdődött a Dunaferr leállítása.

Gondok és viszályok

Novembertől ismét jogellenesen, két részletben fizeti ki a béreket az ISD Dunaferr – derült ki a Vasas Szakszervezeti Szövetség Facebook-oldalán megjelent közleményből. A szakszervezet bejegyzése szerint a vállalat „önjelölt vezetője”,  Jevegnyij Tankiljevics tegnap levélben tájékoztatta erről a dolgozókat. A Vasas sérelmezi, hogy a cég ezt egy olyan helyzetben teszi, amikor mindenkinek sokkal nehezebb az élete a drágulás miatt. 

A vállalat vezetését is viták övezik, a Dunaferrben november 21-ére hétfőre hívtak össze közgyűlést, hogy a tavaly május óta törvénytelenül működő cégben megválasszák a vezető tisztségviselőket, ám a vasművet önkényesen működtető Jevegnyij Tankilevich egyszerűen nem engedett be senkit a gyár épületére, utóbb pedig érvénytelennek minősítette a külső helyszínen megtartott közgyűlést.

The post Úton a vég felé az egyik legnagyobb hazai iparvállalat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés