:

Ezzel a receptkönyvvel még a rászorulókat is támogathatod

Ezzel a receptkönyvvel még a rászorulókat is támogathatod

Különleges jótékonysági akcióval támogatja a rászoruló gyerekeket a Telepocak: második könyvükben olcsón elkészíthető recepteket kínálnak, megvásárlásával pedig a nehéz sorsú családokat támogathatjuk.

Kik ők?

A történet 2014. novemberében kezdődött, amikor az RTL híradójában Erős Antónia felolvasta, hogy a KSH adatai szerint abban az évben a 6 éven aluli magyar gyerekek 40 százaléka éhezni fog a szokatlanul hosszú, 16 napos téli szünetben. Szöllősi Kiss Orsi ételfotós és családja épp vacsorához készülődtek, amikor a háttérben megszólalt a híradó, és nyomban eldöntötték: létrehozzák a Telepocakot. Orsihoz aztán Fa Kinga pénzügyi szakember is csatlakozott. Eleinte saját tananyagaik 1 hetes bevételét ajánlották fel a rászorulóknak – ez évi nagyjából 250 ezer forintot jelentett – , majd 2021-ben eldöntötték, hogy a tanfolyam résztvevőivel könyvet készítenek, így megtízszerezve bevételüket. A projekt 2,2 millió forintot hozott – ebből az első 1 millió két és fél nap alatt gyűlt össze.

Több ebből Csoki, zsepi, nyitott ajtó – Árvai Eszter az osztrák IKEA HR-vezetői székét cserélte szabadságra Kutatás: ha családi veszekedés után mész dolgozni, empatikusabb leszel a kollégáiddal

Nem úgy csinálják, mint mások

A Telepocak eltér a szokásos jótékonysági projektektől. Ők nem feleslegessé vált holmikat vagy pénzt gyűjtenek, hanem egy képes receptkönyvet ajánlanak, aminek bevételét a nehéz sorsú gyerekek élelmezésére fordítják. A csavar pedig a könyvben van:

a kötetet ugyanis az Előbb fotózunk, aztán eszünk ételfotózás tanfolyam résztvevői készítik el.

+ 15 kép a galériában + 15 kép a galériában

A résztvevők a kötethez déd- és nagymamák ősrégi receptjeit modernizálták, kiegészítők után kutattak, próbasütéseket és fotózásokat végeztek, díszeket csereberéltek a fotózás során. Mivel kezdő fotósokról van szó, mindenki kapott segítséget: az volt a feladat, hogy készítsenek el egy süteményt, rendezzenek be egy kompozíciót, majd arról készítsenek fotót. A végeredményből e-book és fizikai formátumú könyv is készült.

A kampány egy hónapja alatt 880 ember vásárolt, így 2,2 millió forint gyűlt össze. A vásárlók két lehetőség közül választhattak: vagy egy család egy napi élelmezését fedezhetik 1 000 forinttal, vagy egy család 2 heti ennivalóját biztosíthatják 15 000 forinttal. A bevételt növelte még, hogy a Cewe Magyarország Kft. is a Telepocak mellé állt, és 80 darab könyvet nyomtattak ajándékba, 1,6 millió forint értékben. Ezeket a példányokat a készítők vásárolták meg 3 000 forintos darabáron.

A kampány lezárása után a Telepocak csapata összeset 16 800 kiló élelmiszert szerzett be 3 nap alatt, mindenből 79 darabot, 79 kilót vettek. A megvásárolt holmikat a garázsban porciózták szét 1-1 családnak, majd gyerekorvosokon és anyaotthonokon keresztül juttatták el őket a rászorulóknak.

Idén elkészül a második könyv is

Éhes gyermek idén sem lett kevesebb, az infláció mértéke viszont nő, és az iskolai szünet is 18 napra emelkedett. A Telepocak idén újabb könyvvel rukkol elő: a fotótanfolyam résztvevőinek sütis könyve mellé idén olcsó, egyszerű ételek receptjeit gyűjtötték össze, aminek megvásárlásával további családokat támogathatunk idén karácsonykor.


The post Ezzel a receptkönyvvel még a rászorulókat is támogathatod appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés