:
Breaking News

Több oktávra képes egy denevér, mint Mariah Carrey

Több oktávra képes egy denevér, mint Mariah Carrey

A denevérek a death metal-énekesekhez hasonló rezgések előállítására képesek a gégéikben hangképzés céljából – írja az Eurekalert. A Dél-dániai Egyetem kutatása szerint egyelőre nem világos, mire használják ezeket a hörgéseket.

A death metal énekesek egy sajátos anatómiai rezgést alkalmaznak a mély hangok kiadásához, amelynek neve hamis énekhajlítás. Ennek lényege, hogy oszcillációval, azaz rezgéssel adnak ki hangot, a hamis szócska pedig azt jelzi, hogy bár hang keletkezik, de az nem része a tipikus beszédnek.

A denevérek 7 oktávos hangterjedelemmel rendelkeznek, míg a legtöbb emlős, köztük az ember hangtartománya maximum három-négy oktáv.

Ezt még a legjobb énekesek sem tudják megközelíteni, az emberi rekord 4-5 oktáv, amire csak olyan énekesek képesek, mint Axl Rose, vagy Mariah Carrey.

A denevérek a magas hangokat a tájékozódásnál használják, míg a mélyeket a társaikkal való kommunikációnál. Hívásaik 1 és 120 kilohertz között mozognak, ami egyedülállóvá teszi őket az emlősök között. A Plos Biology folyóiratban megjelent kutatás szerint azért, hogy megnézzék, mi történik a denevérek esetében, a kutatók az állatok torkának anatómiáját vizsgálták.

A rezgések megjelenítéséhez 250 000 képkocka per másodperc sebességgel filmeztek, és számos változást fedeztek fel a denevérek gégéjében, amelyekről azt feltételezik, hogy ezek segíthetik a magas frekvenciájú hangok kiadásában. A tudósok szerint ezek a rezgések azt segíthetik, hogy még a levegőben elkaphassák a rovarokat a szárnyas emlősök.

The post Több oktávra képes egy denevér, mint Mariah Carrey first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés