:

Hiába támadtak rá pingvinek, Lubics Szilvia nyerte az antarktiszi ultrafutóversenyt

Hiába támadtak rá pingvinek, Lubics Szilvia nyerte az antarktiszi ultrafutóversenyt

Közel 200 kilométert tett meg a többnapos ultrafutóversenyen a civilben fogorvos futó.

Lubics Szilvia nyerte a Racing the Planet elnevezésű ultrafutó-versenysorozat legújabb, az Antarktiszon megrendezett versenyét. A „The Last Desert – Antarctica” versenyén 23 ország 43 versenyzője (köztük 18 nő) indult, és kizárólag olyan tapasztalt ultrafutók vehettek részt rajta, akik már legalább két 250 kilométeres sivatagi versenyt teljesítettek. A többnapos, összesen hat szakaszból álló verseny során a résztvevőknek minél több kilométert kellett futniuk az Antarktisz különböző területein kijelölt pályákon.

Több ebből A Spartathlon addig volt nagy dolog, amíg nem teljesítettem- Interjú Lubics Szilvia ultrafutóval Kitiltották a külföldieket a világ egyik legnehezebb ultrafutó versenyéről, Lubics Szilvia sem mehet a Góbi-sivatagba 12 óra után mindenkit elnyel a sivatag – Élete legnagyobb kihívására készül Lubics Szilvia ultrafutó

A The Last Desert sorozaton (más ultratávokhoz hasonlóan) már az is óriási teljesítmény, ha valaki célba ér,

Lubics Szilvi 197,3 kilométer teljesítésével lett az első, miután második napon átvette a vezetést.

A futó Facebook-oldalán férje, Lubics György azt írja, a napi szakaszok közül az utolsó, csütörtöki volt a leghosszabb, nyolc órán át tartott, amit szintén Szilvi nyert, 50,4 kilométerrel. A legrövidebb nap sem volt éppenséggel egy sétagalopp, négy órát kellett futniuk a rajthoz állóknak. Összesítésben a japán Watanabe Mayumi lett a második (190,5 kilométerrel), a harmadik pedig a dél-afrikai Lara Reynolds (187,7 kilométerrel).

Szintén magyar színekben indult Roskovics Miklós, ő 200,5 megtett kilométerrel az 5. helyezést érte el a férfiak között.

A Facebook-posztban Lubics György azt írja, Szilvi élete talán legnehezebb versenye volt ez, a futók dolgát jelentősen megnehezítette a fagypont alatti hőmérséklet, a viharos erejű szél (ami miatt rögtön az indulást is elhalasztották), a mély hó, a szintemelkedés, és persze a hátizsákok súlya. Meg persze a pingvinek is. A verseny szervezői külön kikötötték, hogy az állatok elsőbbséget élveznek: amennyiben keresztezik a kijelölt útvonalat, a futóknak meg kell állniuk, hogy a pingvinek átvonulhassanak előttük. (Lubicsra néhány napja rá is támadt egy pingvin, a csőrével kezdte el ütögetni a lábát.)

Lubics Szilvia 2018-ban // Fotó: Orbital Strangers (archív)

Lubics a sorozat két másik versenyét teljesítette eddig, az Atacama-sivatagban és Namíbiában futott.

Néhány hete még szintén sivatagi forróság vette körül, 385 kilométert futott az Utah-állambeli Moab 240 versenyen.

Lubics listáján évek óta rajta volt az antarktiszi verseny, a Forbesnak 2018-ban adott interjújában így nyilatkozott róla:

„Ha két sivatag megvan, azzal már lehet kvalifikálni az Antarktiszra. Az is 250 kilométeres, hat etapból áll, mint az Atacama crossing.

Fázós vagy, de elmennél az Antarktiszra?

Persze hogy el. Az is iszonyú különleges dolog lenne. De sok függ attól, hogy hogy megy majd a futás az Atacama-sivatagban.”

A futó akkor úgy tervezte, hogy 2020-ban vesz majd részt a minden második évben megrendezett versenyen.

Lubics civilben fogorvos, három fiú édesanyja. A futó és férje rendkívül szórakoztató Facebook-bejegyzéseket írtak az antarktiszi versenyről, érdemes végigolvasnia őket azoknak, akiket bővebben is érdekel, milyen hat napon keresztül extrém hidegben futni a pingvinek között.

The post Hiába támadtak rá pingvinek, Lubics Szilvia nyerte az antarktiszi ultrafutóversenyt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés