:
Breaking News

Száz százalékig újrahasznosítható házat nyomtattak

Száz százalékig újrahasznosítható házat nyomtattak

Elsőként készített száz százalékig természetes anyagokból 3D-nyomtatott házat az amerikai Maine-i Egyetem mérnök csapata – írja az Euronews. Az 55 négyzetméteres épület fűrészüzemekből visszamaradt farostokból és bio-gyantából készült, ellentétben az eddig látott nyomtatott otthonokkal, amelyek egyik fő alkotóeleme a beton.

Az épületet négy modulban nyomtatták ki, majd a helyszínre szállították és fél nap alatt összeszerelték: a villanyszerelőnek mindössze két órába telt a ház bekábelezése.

A BioHome3D-nevezett bungalóban egy hálószoba, és egy fürdőszoba található. A Maine-i Egyetem csapata reméli, hogy a nyomtatási időt rövid időn belül két napra tudják korlátozni, de eközben folyamatosan figyelik a most összeszerelt prototípus helyzetét: mérik, hogyan bírja a hideget, a havat, a hőséget és a páratartalmat.

Janet Mills, Maine állam kormányzója szerint a minimális kibocsátással készülő, klímabarát épületek nagy szerepet játszhatnak majd az államban tomboló lakhatási válság megoldására. Ennek feloldásához nagyjából húszezer otthonra lenne szükség.

Hogyan segíthet a 3D nyomtatás a bolygón?

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint az építőipar és az anyagok a globális szén-dioxid-kibocsátás 11 százalékáért felelősek. Ennek nagy része a betoniparból származik. Csak a cementgyártás évente mintegy 2,5 milliárd tonna szén-dioxidot termel, ami a globális összmennyiség mintegy 8 százaléka. Emellett a világ ipari vízkészletének közel egytizedét és a világ homokjának nagy részét is ez a szektor fogyasztja.

A BioHome3D speciális betonalapzaton áll, melyet a fűrészüzemekből visszamaradt hulladékból nyomtatnak. Habib Dagher, az egyetem fejlett szerkezetekkel foglalkozó szakértője szerint csak a régióban 1,2 millió tonna fahulladék keletkezik a fűrészüzemekben, amelyekből házat lehet nyomtatni.

The post Száz százalékig újrahasznosítható házat nyomtattak first appeared on 24.hu.