:

Bajban a háziorvosok, felmondási hullám jöhet, ha nem kapnak segítséget

Budapesten a III. kerület szinte összes alapellátó orvosa összefogott azért, hogy az önkormányzat segítse őket a drasztikus rezsiköltségek fizetésében.

A 24.hu pénteki cikke szerint a III. kerület orvosai közösen adtak ki egy nyilatkozatot, amelyben az önkormányzat segítségét kérik. A dokumentumot a kerület 56 felnőtt háziorvosa (az összes háziorvos 95 százaléka), 24 gyermek háziorvosa (92 százalék), 16 felnőtt fogorvos (a felnőtt fogorvosok 64 százaléka) és 3 gyermek fogorvos (43 százalék) szignózta.

Ez 98 orvos, a kerület orvosi létszámának 84 százaléka.

Mint írják, a távhő ára a 16-szorosára, a villanyé pedig a nyolcszorosára emelkedett.

Több ebből Bajban a háziorvosok, felmondási hullám jöhet, ha nem kapnak segítséget Eddig lehet igényelni a babavárót a jelenlegi feltételek mellett

Úgy fogalmaznak: az alapellátásban dolgozó orvosok a legalább 10 éve változatlan, működésre fordítható finanszírozási összegből a megnövekedett egyéb költségek (pl. takarítás, könyvelői díj, informatikai rendszerek díja, gyógyszerek költsége, biztosítások díja stb.) miatt, nem tudják kigazdálkodni a sokszorosára növekedett rezsiköltségeket, saját bérük terhére pedig nem vállalják ennek kifizetését (hiszen ez egyetlen egy munkavállalói csoporttól sem elvárható).

A kerület lakosaira semmilyen további terhet nem tudnak és nem is akarnak áthárítani, így bevételeiket nem tudják növelni – írták még, hozzátéve, hogy az ország és a főváros számtalan önkormányzata átvállalja a rezsidíjak megemelkedett összegét,

mert csak így biztosítható az, hogy az egyébként is kis létszámú, túlterhelt és többségében nyugdíjas korú, alapellátásban dolgozó orvosok munkájukat tovább folytassák.

A nyilatkozatot a kerület önkormányzati képviselőinek, a polgármesternek, az országgyűlési képviselőknek és a Magyar Orvosi Kamarának is eljuttatták. Azt remélik, hogy az ország több önkormányzatához és Budapest számos kerületéhez hasonlóan az óbudai önkormányzat sem hárítja át az alapellátásban dolgozó orvosokra a megnövekedett rezsidíjakat, máskülönben az alapellátásban dolgozó orvosok tömeges felmondására lehet számítani.

The post Bajban a háziorvosok, felmondási hullám jöhet, ha nem kapnak segítséget appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés