:

3+1 módszer amivel csökkentheted a kütyük fogyasztását!

3+1 módszer amivel csökkentheted a kütyük fogyasztását!

A tévék, számítógépek, telefonok vagy háztartási eszközök hasznosak, az élet nélkülük elképzelhetetlen, de hát irtózatos mennyiségű energiát zabálnak nap, mint nap. Összeszedtünk néhány egyszerű módszert vagy trükköt, amivel lehet mérsékelni az fogyasztást. Jöjjön néhány zöld tipp!

Hogy ez áldás vagy átok, jó kérdés, de ettől függetlenül tény, hogy ma már az emberek nagy része erőteljesen függ az elektronikai eszközöktől hazánkban is.

A számítógép, hűtő, tv, mosógép vagy mikró nélkül szinte elképzelhetetlenek a mindennapok, és tény, hogy ezek a masinák sokat dobnak az életminőségen.

Viszont a mérleg másik serpenyőjében ott figyel az az elképesztő mennyiségű energia, amit ezek felzabálnak. Elemi érdekünk (lenne) a fogyasztás csökkentése, és nem csak azért, mert a rezsidémon a fogát csattogtatva les a pénztárcákra, hanem mert ha így folytatja az emberiség, akkor hamarosan saját magának főzi le a kávét.

Zöld Szalai Péter 8 perc olvasás
3+1 módszer amivel csökkentheted a kütyük fogyasztását!
Legyél jobb! Forbes 2 perc olvasás
A gyerekek 90 százaléka szorong a klímaválság miatt – ezt a konferenciát nekik szervezték
Zöld Tamás-Krivácsy Petra 3 perc olvasás
Kétszer annyi ruhát veszünk, mint 20 éve, de egy évig hordunk egy pólót – így szennyezi a bolygót a divatipar
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Megér hatszázezer forintot egy tv, ami körül mágikus fénygömb dereng?

A jelenlegi technológiai fejlettségi szint mellett arra nem számíthatunk, hogy belátható időn belül olyan eljárások jelennek meg, amelyek radikálisan képesek csökkenteni a felhasznált energia mennyiségét. Azonban akadnak olyan trükkök, módszerek amelyek révén maguk a felhasználók is képesek mérsékelni a gépeik áramfogyasztását. Összeszedtünk ezek közül néhányat!

Altatás helyett

Rengetegen vannak, akik a számítógépet nem kapcsolják ki, hanem csak hagyják, hogy elsötétüljön a kijelző, vagy csak lehajtják a notebook fedelét. De azt lehet, hogy nem tudják, hogy ezek a szerkezetek ilyenkor, az úgynevezett alvó módban is fogyasztják az energiát.

Alvó módban is ehetik az energiát a laptopok. Kép: Microsoft

Az én, egyébként egészen modern laptopom egy éjszakai ciklus alatt egy teli akkumulátornyi naftát elfogyaszt reggelre. Ez pedig tényleg totálisan felesleges pazarlás. Azaz röviden: a sleep mód nem elég, tessék kilőni mindent, amire nincs szükség.

Eco mód

A mosogató- és mosógépek jó része rendelkezik úgynevezett Eco móddal, azaz energiatakarékos programmal. Ezek sajátossága, hogy sokkal-sokkal hosszabb idő alatt futnak le, mint a “Normál” vagy pláne a “Gyors” változatok, viszont lényegesen hatékonyabban használja fel ilyenkor az energiát és a vizet az adott szerkezet.

A mosógépek Eco programjával sokat lehet spórolni. Kép: Samsung

Ez persze némi előre gondolkodást igényel, hiszen annak figyelembe vételével kell tervezni a napot, hogy a megszokottnál tovább tart, míg végez a készülék, de ez azért nem akkora áldozat. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy a mosogatógép használata sokkal spórolósabb, mint a hagyományos kézi mosogatás, bármennyire is meglepően hangozzék ez.

LED-ek: OFF!

Valamiért óriási divat lett manapság egy csomó eszközre funkciótlan, csupán díszítőelemként szolgáló színes LED-eket pakolni. Ezek tényleg semmilyen fontos szerepet nem játszanak, csak figyelemfelkeltő külső vagy az idióta trendek miatt alkalmazzák őket.

Az RGB LED-es eszközök divatosak, figyelemfelkeltőek, de egyáltalán nem zöldek. Kép: ASUS

Számos esetben konkrétan semmi értelmük nincs, mert egy, a PC-házba szerelt memóriát vagy a monitor hátulját nem is látja az ember normál esetben. Egy szó mint száz, a legjobb ezeket a felesleges díszítő elemeket kikapcsolni.

A LED-ek kikapcsolása sokszor csak szoftveresen lehetséges.

Ez viszont sokszor nem egyszerű feladat, mert előfordulhat, hogy ehhez be kell lépni valamilyen vezérlő alkalmazásba, vagy menürendszerbe, és ott likvidálni a világítást.

Olvassz!

A hűtőszekrények energiafogyasztását jelentősen megnöveli, hogy a belső részen a falakon vékony jégréteg keletkezik. Úgyhogy érdemes ezt időről-időre megvizsgálni, és ha szükséges elvégezni olvasztást.

A befagyott hűtő sokkal többet fogyaszt! Kép: LG

A legegyszerűbb, ha ez egy beépített funkció révén egy gombnyomással elvégezhető, ám a régebbi típusoknál előfordulhat, hogy ezt manuálisan, azaz kézzel kell elvégezni. De mindenesetre megéri a fáradozás, mert ezt követően jelentősen csökkenhet a termék energiaigénye.

The post 3+1 módszer amivel csökkentheted a kütyük fogyasztását! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés