:

Több ezer antennát telepítenek a sivatagba

Több ezer antennát telepítenek a sivatagba

Mintegy 30 év előkészület után megkezdődött a SKOA (Square Kilometer Array Observatory), a világ legnagyobb rádióteleszkópjának kiépítése – írja a Space.com. A munkálatok két helyszínen, Dél-Afrikában és Ausztráliában kezdődtek meg: a SKA-Mid a Karoo nevű félsivatagban, a SKA-Low pedig Perth-től északra, egy szintén igen száraz térségben épül.

A SKA-Mid közepes, míg a SKA-Low alacsony frekvenciájú rádióhullámokat fog keresni. A rádióhullámok csillagászati előnye, hogy az űrben lévő poron és törmelékeken is át tudnak hatolni, így rejtett részletek is tanulmányozhatóak a segítségükkel. A SKAO méretéből adódóan különösen érzékeny lesz, és nagyban hozzájárulhat a világegyetem alaposabb megismeréséhez.

Az SKA teleszkópok tényleg forradalmasítják majd az univerzum megértését

– mondta Catherine Cesarsky, a SKAO tanács elnöke.

Rodger Shagam / Getty Images

A rendszer teljes területe egy négyzetkilométer lesz, a hálózatnak komplex infrastruktúrára van szüksége. A több fázisú építkezés az évtized végén fejeződhet be A SKA-Mid és a SKA-Low antennái összehangoltan működnek majd.

A SKOA-hoz több ezer egyedi antenna tartozik majd. A zavarás elkerülése érdekében a létesítményeket nehezen megközelíthető helyszíneken hozzák létre, a két érintett terület közelében őslakosok élnek.

The post Több ezer antennát telepítenek a sivatagba first appeared on 24.hu.