:

Nem kér a gyilkos robotokból San Francisco

Nem kér a gyilkos robotokból San Francisco

Kétes döntést fogadott el a múlt héten San Francisco városának felügyelőbizottsága, amikor amellett döntött, hogy a rendőrség kritikus helyzetekben robbanószerekkel felszerelt gyilkos robotokat vethessen be. A bejelentés után a városi lakosság, és különböző polgárjogi csoportok tüntetésekbe kezdtek, melynek hatására az önkormányzat végül visszavonta a tervezetet – írja a BBC.

Miután kedden egyhangúlag megszavazták a javaslat félretételét, a testület további felülvizsgálatra bizottságba küldte a kérdést. Jelen állás szerint két lehetséges út áll a törvényhozók előtt: vagy teljesen elvetik az ötletet, vagy finomítanak rajta.

A San Francisco-i rendőrség (SFPD) a javaslat elsőkörös elfogadásakor közölte, jelenleg egyetlen olyan robotot sem használnak, amely halálos erő alkalmazására képes, de elképzelhető, hogy a jövőben lesz erre példa. Azt azonban hangsúlyozták, hogy a robbanóanyagokkal felszerelt gépeket csak szélsőséges esetekben vetnék be, és elsősorban arra használnák, hogy utat nyissanak olyan épületekbe, amelyekben veszélyes, erőszakos, felfegyverzett személyek tartózkodnak.

Ehhez hasonló gyilkos robotokat egyébként használtak már az Egyesült Államokban, 2016-ban Dallasban egy C4-es robbanóanyaggal felszerelt robottal iktatott ki a rendőrség egy lövöldözőt, aki előtte két rendőr is megölt.

The post Nem kér a gyilkos robotokból San Francisco first appeared on 24.hu.