:

Rákay Philipék karácsonyi ajándéka: ekkor mutatják be a milliárd forintos Aranybulla-sorozatot

A kormányzati influenszer Aranybulla-tévésorozatából elvileg mozis változatot is terveznek.

A Sorozatjunkie sorozatos szakblog szúrta ki, hogy az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára készült sorozatot december 25-én fogják bemutatni a Duna tévécsatornán.

A sorozatról

A sorozat Rákay Philip kormányzati tartalomgyártó produceri felügyeletében készült, a Nemzeti Filmintézet (NFI) 2021 eleje óta közel 700 millió forintnyi állami támogatást ítélt meg a projektre. Ebből, mint azt az Indexnek adott korábbi interjújában Kriskó László rendező-producer is elmondta, 4 millió forintnyi forgatókönyv-fejlesztési támogatást végül bevallottan nem vettek fel.

Ebből az interjúból derült ki az is, hogy a teljes költségvetés végül egymilliárd forint körül fog alakulni.

Több ebből Nagy üzlet: Németországban terjeszkedik a magyar IT-cég Most épp nem Elon Musk a világ leggazdagabb embere, nagyot verseng a francia luxusmogullal

Film is készülne belőle

Ebből az interjúból derült ki az is, hogy a teljes költségvetés végül egymilliárd forint körül fog alakulni. Sőt, úgy tervezik, hogy nem csupán párepizódos tévésorozatként debütáltatják a produkciót, hanem majd „egész estés moziverzióként” is. A nyáron megjelent interjúban még jövő tavaszi mozis premierről volt szó.

„Lesznek benne filmes részletek, de mellette történészek és szakértők segítségével meséljük el a kort – magyarázta Kriskó. – Előzetes interjúkat készítettünk velük, ebből 600 oldalnyi szakértői anyag született. (…) Arra jöttünk rá menet közben, hogy reményeink szerint ebből nemcsak egy négyrészes dramatikus anyag fog kijönni, hanem egy egész estés moziverzió is, amelyben nincsenek már benne a történészek, hanem összerakjuk a sztorit egy egybefüggő történetté.”

Nagy történelmi filmek nagy állami támogatásokkal

Az Aranybulla is ott van a legnagyobb NFI-támogatással készülő magyar történelmi produkciók listáján. Mint ismeretes, a magyar történelmet feldolgozó film- és sorozatprojektek sorra nyerik el a Káel Csaba kormánybiztos fémjelezte NFI legnagyobb fejlesztési, előkészítési, gyártási és promóciós támogatásait, már évek óta ez a trend.

A sorozatban felbukkan többek között Trill Zsolt mint II. András (lásd a borítóképen), továbbá Törőcsik Franciska, Fenyő Iván vagy László Zsolt. Az Aranybulla előzetese ide kattintva tekinthető meg.

The post Rákay Philipék karácsonyi ajándéka: ekkor mutatják be a milliárd forintos Aranybulla-sorozatot appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés