:

Elszálltak a tejtermékek árai, tavasszal jöhet a feketeleves

Egyes tejtermékek 80-90 százalékkal is drágultak novemberben. A pánikszerű áremelések után tavasszal már a költségek emelkedése lökheti még feljebb az árakat, figyelmeztet az agrárszakértő.

Novemberben újabb rekordot döntött az infláció. A 22,5 százalékos áremelkedést leginkább az élelmiszerek drágulása fűtötte, ott 43,8 százalékkal nőttek az árak. Az RTL.hu gyűjtése szerint a tejtermékek árai még ennél is nagyobb mértékben emelkedtek:

a trappista sajt értékesítési ára 91 százalékkal,a tehéntúróé 81 százalékkal,a kefiré és a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tejé 78 százalékkal,a natúr joghurté 77 százalékkal,az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 76 százalékkal,az adagolt vajé 74 százalékkal, a tejfölé 73 százalékkal,a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 71 százalékkal,a gyümölcsös joghurté 64 százalékkal,a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 61 százalékkal,az ömlesztett sajt 57 százalékkal, a natúr vajkém ára pedig 37 százalékkal nőtt. Több ebből Elszálltak a tejtermékek árai, tavasszal jöhet a feketeleves A bankok különadójához is hozzányúlt a kormány

Korábban a Forbes.hu-n is írtunk arról, hogy a a 82 százalékos zsírtartalmú, 100 gramm kiszerelésű, gyártói márkás vaj kilónkénti ára már átlépte a tízezer forintos lélektani határt is.

A háttérben megbújó inflációs pszichózis

Raskó György agrárközgazdász szerint az alacsony jövedelmezőség miatt most sok feldolgozó úgy gondolta, hogy azonnal árat kell emelniük, mert az infláció lavinaszerűen, de felfelé sodor minden árat. „Ezt hívjuk inflációs pszichózisnak: azok is árat emelnek, akiknek egyébként eszükbe sem jutott volna vagy nem lett volna rá lehetőségük” – kommentálta a számokat az RTL.hu-nak.

Raskó ugyanakkor úgy látja, hogy

a következő időszakban a termelők költségeinek emelkedése, valamint a forintgyengülés miatt dráguló import miatt már teljesen jogossá válik az áremelés.

Más kérdés, hogy a vásárlók milyen lélektani határ átlépése után gondolják úgy, hogy most már nem, vagy csak leértékelve veszik meg ezeket a termékeket.

Idén még értékesíteni tudják ezeket, főleg a karácsony miatt, januártól azonban a megvásárolt mennyiségben jelentős visszaesésre számít a szakértő.

Ársapka: szabadulnának, de nem tudnak

A további ársokkok ellenére Raskó nem számít újabb ársapkák bevezetésére. „Az árplafon egy nehéz ügy: a kormány szabadulna tőle, de nem tud. Ha kivezetnék, akkora infláció lenne, ami megcibálná a lakosság idegeit. Ársapka nélkül az érintett nyolc terméknél olyan áremelkedés lenne, amit belpolitikai okok miatt most nem mernek megkockáztatni. Valószínűleg lassú kivezetés lesz, de hogy mikortól, egyelőre nem lehet még megtippelni sem” – vélekedett Raskó György.

The post Elszálltak a tejtermékek árai, tavasszal jöhet a feketeleves appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés