:

Összeállt a pesti tőzsde sztárja a magyar milliárdosok cégével

Közös vállalatot alapít a Masterplast és a Market Építő. Kőzetgyapotgyárakat építenének az importfüggés enyhítésére, amihez állami támogatásra is számítanak.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással a Masterplast Nyrt. és a Market Építő Zrt. – közölte az előbbi vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az együttműködés keretében kőzetgyapotgyárakat fognak építeni a vállalatok.

Több ebből Túljegyzéssel zárult a Masterplast részvényjegyzése Örülhet a magyar milliárdos, brutálisan jó évet zárt a magyar Meki

Nehéz helyzetben az építőipar

„Óriási szükség van a régióban hőszigetelő anyagok gyártására a tartósan magas energiaárak miatt” – mondta Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke a társaságok közös sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint. Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. igazgatóságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőanyagok beszerzése az elmúlt időszakban komoly kihívássá vált a cégek számára.

A járvány megmutatta, hogy Magyarország mennyire kiszolgáltatott helyzetben van, miután importra szorul hőszigetelőanyagokból.

A felek szerint nehéz időszakban van az ágazat, de az elmúlt időszak anyaghiányos helyzetén már most érdemes segíteni . A hazai építőanyaggyártás ugyanis nagyon visszaszorult, a ország rendkívül kiszolgáltatottá vált, elsősorban kőzetgyapotban volt kellemetlen a saját hazai gyártás – írja a Telex tudósítása. Eddig egyetlen külföldi cég dolgozott a piacon, de az is sokszor külföldre szállított.

Előfordult, hogy Törökországból kellett árut hozni, ami Scheer Sándor szerint olyan volt, mintha vattacukrot hoztunk volna kamionnal ezer kilométeren át.

A tőzsde örült a hírnek

Az új gyárak Magyarországon és/vagy Szerbiában létesülhetnek, az első közös projekt konkrét tervei már 2023 első negyedévében elkészülhetnek. A közös munkához új vállalatot fognak alapítani, 50-50 százalékos részesedéssel. A menedzsment jogokat ugyanakkor csak a Masterplast fogja gyakorolni. A projekt megvalósulásához a felek állami támogatással is számolnak.

A hírt a budapesti tőzsde reggel 9 órai piacnyitására időzítették. Az első fél órában a Masterplast részvényeinek árjegyzése 4000 forintról csakhamar 4100 forintra ugrott, azóta 4050 forint környékére korrigált az árfolyam.

Építőanyaggyártó és kivitelező összefogása

A Masterplast a régió egyik legnagyobb építőanyaggyártója, Tibor Dávid elnök és Ács Balázs alelnök a vállalat részvényeinek felét birtokolja. A Market Építő Zrt. nevéhez pedig rengeteg állami presztízsberuházás kivitelezése fűződik. Két tulajdonosa Garancsi István és Scheer Sándor, 51-49 arányban. Mindketten szerepeltek a Forbes legutóbbi gazdaglistáján: Garancsi István a tizenhatodik lett 100,8 milliárd forintos becsült vagyonnal. Scheer Sándor, pedig a harmincadik helyen végzett 49,5 milliárd forintos becsléssel.

Borítókép: Fekete Csaba

The post Összeállt a pesti tőzsde sztárja a magyar milliárdosok cégével appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés