:
Breaking News

A parlamentet megkerülve írja át a kormány a költségvetést

Decemberben még módosítani fogja a kormány a már elfogadott, 2023-as költségvetést. Ehhez ismét a jogszabályokkal kell ügyeskedniük, mivel a parlament már karácsonyi szünetre vonult. Rendeleti kormányzás újratöltve.

Még decemberben módosul a már elfogadott, 2023-as költségvetés – erősítette meg a Pénzügyminisztérium a VG.hu-nak. A változtatásra azért van szükség, mert a jövő évi büdzsé nyári elfogadása óta gyökeresen átalakultak a gazdasági körülmények. A jelenleg érvényes költségvetés szerint

4,1 százalékos gazdasági növekedés és 5,2 százalékos infláció várható 2023-ban,amihez 3,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél társulaz államadósság GDP-arányos szintje pedig a 2022-ben várható 76,1-ről 73,8 százalékra csökkenne. Több ebből Figyelmeztet az OTP: Csányi Sándor nem ad kriptovalutás befektetési tanácsokat Összeállt a pesti tőzsde sztárja a magyar milliárdosok cégével

Nyár óta ugyanakkor jócskán elavultak ezek a prognózisok. Mostanra már a kormány szerint is 15 százalékos inflációra és szerény, 1-1,5 százalékos GDP-növekedésre számíthatunk jövőre, más elemzők pedig a súlyosabb recessziót sem zárják ki.

Megkerülős csel a kormánytól

Még érdekesebb ugyanakkor az, hogy ki fogja a szükséges változtatásokat megszavazni. A törvények szerint ez az Országgyűlés feladata lenne, a parlament őszi ülésszaka ugyanakkor szerdán befejeződött és februárig nem is fognak újra összegyűlni.

Így azonban a kormány jó eséllyel saját rendeletben fogja átírni a büdzsét, amire eddig még nem nagyon volt példa.

A csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlöny (a banki különadók váratlan enyhítése mellett) már meg is ágyazott ennek a lehetőségnek. Az 504/2022. (XII. 8.) kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet alatt nem kell alkalmazni az államháztartási törvény költségvetésre vonatkozó passzusait. Olyan változtatásokról van szó, ami

a központi költségvetés bevételi vagy kiadási főösszegének megváltoztatására vagy a költségvetési hiány mértékének növelésére irányul

A tervezetet az államháztartásért felelős miniszter a kormány irányítása alá tartozó fejezetet irányító szervek vezetőivel egyeztetve készíti elő.

Kontrollként pedig elég, ha a Költségvetési Tanács jóváhagyja a változtatásokat, de ha 10 napon belül nem érkezik semmilyen reakció tőlük, akkor enélkül is átmehetnek a módosítások.

Újabb családtámogatási intézkedések jöhetnek

Orbán Viktor miniszterelnök még szeptemberben, a parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében jelentette be, hogy decemberben alakítják ki a 2023-as költségvetés végleges formáját, amelyben új családtámogatási intézkedések is megjelennek majd. Ehhez kapcsolódóan a babaváró hitel is új formát kaphat: a 2019-ben bevezetett kedvezményes kölcsön idén decemberben futna ki, ám a kormány ígérete szerint 2023-ban is folytatódni fog a program.

A Pénzügyminisztérium annyit közölt, hogy a módosításokkal a költségvetés továbbra is szem előtt tartja az elfogadott, legfontosabb irányvonalakat: a családok és a nyugdíjasok támogatását, Magyarország biztonságát, valamint a munkahelyek védelmét.

A bejelentések egyelőre csak a költségvetés kiadási oldalát érintik, a bevételek pedig szintén emelkedhetnek a benzinárstop kivezetése és az extraprofitadó emelése után. A kérdés csak az, hogy melyik irány lesz az erősebb, növekedhet-e a tervezett költségvetési hiány? A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szövegezése szerint erre igen nagy az esély.

Borítókép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

The post A parlamentet megkerülve írja át a kormány a költségvetést appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés