:

Itt a Google-nél is hatékonyabb keresőprogram

Itt a Google-nél is hatékonyabb keresőprogram

Az OpenAI által fejlesztett új chatbot, a ChatGPT pár éven belül komoly nehézségeket jelenthet a Google-nek, többek közt boríthatja a cég üzleti modelljét, sőt még az internetes kereső találati oldala is háttérbe szorulhat, de akár meg is szűnhet miatta – írja az IFLScience Paul Buchheit, a Gmail egyik megalkotójának kijelentései nyomán.

A ChatGPT-t az elmúlt héten tette nyilvánosan elérhetővé a fejlesztőcsapat. A mesterséges intelligencián alapuló szoftver meglepően eredményes, és sokoldalúan felhasználható: képes új stílusba átkonvertálni egy már meglévő, ember által írt szöveget – például bármilyen könyvet át tud úgy fogalmazni, mintha az a Canterbury mesékből származna —, de saját chatbotot is létre tud hozni, továbbá képes saját forráskód elkészítésére, és ha kell, az emberek által írt kódokban is ki tudja javítani a hibákat.

Google may be only a year or two away from total disruption. AI will eliminate the Search Engine Result Page, which is where they make most of their money.

Even if they catch up on AI, they can’t fully deploy it without destroying the most valuable part of their business! https://t.co/jtq25LXdkj

— Paul Buchheit (@paultoo) December 1, 2022

Mindemellett jobb eredményeket ad ki a program egy feltett kérdésre, mint az emberek milliárdjai által napi szinten használt kereső.

A chatbot az emberi visszajelzésekből folyamatosan tanul, az úgynevezett megerősítő tanulás segítségével. Ennek folyományaképp elegendő adat megadásával pontosan képes feldolgozni az emberi nyelvi információkat. És mivel pár napja már nyilvános a program, bizonyára rengeteg visszajelzés érkezett már az MI munkájára. Ez néhány hónapon, esetleg éven belül jelentősen felgyorsíthatja az MI tanulási folyamatát.

Szakértők szerint abban, hogy a ChatGPT ennyivel pontosabb mint a Google keresője, az is szerepet játszhat hogy a világ egyik legnagyobb techcégének keresési algoritmusában a különböző vállalatok által fizetett hirdetések is jelen vannak. Ezzel szemben a chatbot nem ad ki olyan találatokat, amik nem pontosan a kérdésre válaszolnak, így sokkal hatékonyabb is a keresés.

The post Itt a Google-nél is hatékonyabb keresőprogram first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés