:

Flitteres AC/DC-póló, szadomazo ruhák, aláírt kosaras mez – 8+1 vintage bolt, ahol tényleg bármit megtalálhatsz

Flitteres AC/DC-póló, szadomazo ruhák, aláírt kosaras mez – 8+1 vintage bolt, ahol tényleg bármit megtalálhatsz

Vannak a ruhaboltok, vannak a turkálók, meg vannak azok az – egyszerűség kedvéért – vintage-nek nevezett boltok, amikről könnyebb elmondani, hogy mit nem árulnak, mint hogy mit igen. Nyolc plusz egy helyet ajánlunk Budapestről.

Több ebből Flitteres AC/DC-póló, szadomazo ruhák, aláírt kosaras mez – 8+1 vintage bolt, ahol tényleg bármit megtalálhatsz Netflix, Zoom, Bitcoin – ők volnának a tech ipar valódi nyertesei?

1. Jajcica

A nap, amikor kivételesen hálás voltam a kutyámnak, amiért öntörvényű sétastílusával egy szomszédos utcába rángatott: amikor belefutottam a Jajcicába.

A Szondi utcában található punk-kincseskamra egy színes folt a hatker forgatagában. Martens-gyűjteménytől kezdve használt menyasszonyi ruháig tényleg minden van náluk, évek óta őket keresem fel, akkor is, ha farsangi parókára, bőröndre vagy kutyaruhára van szükségem.

A bolt egyébként idén már 17. születésnapját ünnepli, de egy dolog nem változott a kezdetek óta: nem az aktuális trendekhez igazodnak, hanem azt kínálják, amit időtállónak és menőnek találnak.

„A western csizma van, hogy divat, meg van, hogy nem, de nálunk mindig is lesz”

– összegzi egy mondatban a jelenlegi tulajdonos, Nagy Zsolt, azaz Nagyi.

Fotó: Jajcica

2. Konfekció

Vintage, állatmintás, dagadt, anorexiás, cigányrózsás, motoros, eredeti, bubugao, statementes – így mutatkozik be Facebookon a Konfekció, ezzel is utalva arra, hogy milyen az, ha egy művészettörténész turit nyit, és a business-szemlélet helyett sokkal inkább a tárgykultúra mélyítésére és a közösségépítésre összpontosít.

Oltai Kata kis szerelemprojektjét, a Konfekciót a 8. kerület szemlélete hatja át. Kizárólag hazai kis szövetkezetekből, ipari környezetből gyűjti be a holmikat, amiknek nagy része fontos személyes inputtal bír vagy politikai témára reflektál.

Az üzlet ars poeticájának része az is, hogy Kata nem választja külön a férfi és női árut, a kínálatnak sokkal inkább egy szabad, performatív jelleget szán, amiből mindenki szabadon válogathat függetlenül a nemétől, az életkorától vagy a nemi identitásától.

Oltai Kata. Fotó: Konfekció Facebook

3. Judas

A Judas egy biztos pont a budapesti fiatalság életében. Ha új Vans cipő kell, automatikusan feléjük veszem az irányt. Mert amellett, hogy kedvező áron kínálják a legkeresettebb streetwear márkákat, igazi különlegességek is fellelhetők náluk.

A Judas egy lakásvásárból indult, de miután a kezdeményezés kinőtte magát, az ötletgazda Farkas Dóra először online boltot, majd fizikai üzletet nyitott a Madách téri Telep fölött.

Apropó Madách tér: ha már itt jársz, nézd meg a Telep galéria legújabb kiállítását is, na meg egyél egy pizzát a Motóban. Dóráék helyszínválasztásába nem lehet belekötni.

Fotó: Judas

4. LoveBug

Egy korábbi cikkemben már hosszan írtam arról, mi teszi olyan különlegessé a DIY-alapokon nyugvó kis családi vállalkozást, a „bogaras boltot”, úgyhogy most csak pár szóban összegezném.

Kertész Violetta az ecseri piactól kezdve a Srí Lanka-i vásárig gyűjti be a legizgalmasabb holmikat, termékeivel naprakészen reagál az aktuális popkulturális trendekre, és ha ideje engedi, még workshopokat is szervez a bolt felső emeletére.

A bizniszben Violetta férje és anyósa is részt vesz. A saját kollekciós táskákat maguk varrják és címkézik, a favállfákat is ők faragják, és a dekorelemek nagy része is a családi örökségből vagy a piacokról került ki.

Korda Gyuri-lemeztől kezdve Stranger Things-plakátig minden van náluk, a karácsonyi ajándékhajszám biztos pontja lesz ez az üzlet.

Kertész Violetta, a LoveBug vintázs mamija. Fotó: Sebestyén László

5. Giháda

Na jó, ennél különcebb üzletet biztos, hogy nem találsz a belvárosban,

de megkockáztatom, hogy az országban sem.

Üllői úti éveim során feltűnt, hogy az albérletemtől pár méterre furcsa dolgok történnek. Itt egy minden színben villogó kirakat, ahova, ha délelőtt mentem, zárva volt, ha éjjel mentem, nyitva, a kéktarajos eladó, Igar Csaba időnként maga festette a kabátokat az ajtóban, és mindig bömbölt benn a punk.

Egy idő után rendszeres látogatójuk lettem – volt, amikor csak nézelődtem a bakancsok, párducmintás szőrmekabátok, szadomazo holmik között, egyszer meg egy North Face kabátot is vásároltam, amit Csaba maga alkudott le nekem 10 rugóról 6-ra.

A bolt társtulajdonosa egyébként a Prosectura punkzenekar énekese, Imre Norbert is, de dolgozik még velük számtalan kreatív, fiatal alkotó, zenész, meg egyéb törvényen kívüli életművész.

Fotó: Giháda Facebook

6. Antifactory Vintage

Az Antifactory Vintage nemcsak bolt, de valóságos mozgalom. Stefánkovits Fanni – akit az elektronikus zenei szcénában leginkább szervezőként vagy DJ-ként csíphetünk el – azzal a szándékkal nyitotta meg a Pauley Ede utcai vintage üzletet, hogy miközben egyedi és magas minőségű ruhák lelnek új gazdára, egy szuper közösség is formálódhasson itt.

Korábban szerveztek pop-up vásárokat, volt náluk Blahalouisiana-koncert és rengeteg DJ-szett is, de Fanni elmondta, hogy most téli pihenőre vonulnak. Mivel az utóbbi években a zenélése volt a főszerep az életében, idejét látja, hogy újragondolja a bolt koncepcióját – de az nem kérdés, hogy januárban újranyitnak az Antifactory kapui.

Fotó: Antifactory Facebook

7. Typo showroom

A lista talán legfancybb, de mindenképp legrendezettebb üzlete a Typo, ahol olyan műgonddal válogatják ki a valóban megfelelő minőségű, márkás ruhákat, mintha csak kiállítást kurálnának.

A legtöbb vintage bolttal szemben itt nincs rengeteg holmi, és nincs lerúgott orrú tornacipő, a hangsúly itt sokkal inkább a minőségen, mintsem a mennyiségen van.

Hozzáteszem, ez valamelyest az áron is meglátszik – vintage bolthoz képest kicsit húzósabb számok szerepelnek a címkéken, de a márkák eredeti árához viszonyítva így is jó deal náluk beszerezni egy Kenzo- vagy Nike-cuccot.

Fotó: Typo Facebook

8. Retrock

Valószínűleg senkinek sem kell már bemutatni a Retrockot, mégsem lenne tiszta a lelkiismeretem, ha nem tenném a listára. A vintage bolt és Retrock deluxe dizájnerbolt összeolvadásából létrejött Retrock jelenleg az ország legnagyobb vintage és dizájner boltja,

ahol 98 százalékban hazai, és 2 százalékban koreai tervezők holmijait vásárolhatjuk meg.

A magyarok közül érdemes külön lecsekkolni a tulajdonos feleségének márkáját, a Donna Terrát, az egyéves brand ruhái és kiegészítői is itt debütáltak először. De a rengeteg ruha mellett vannak még egyedi takarók, szőnyegek, poharak, printeket és terítők is, valamint webshop, ami gyakorlatilag Retrock 2.0-ként a bentitől eltérő kollekciót kínál.

Fotó: Retrock Facebook

+1: Throw Us Back

A Throw Us Back némiképp kilóg a felsorolt vintage boltok sorából, ugyanis itt a retro bőrkabátok és megkímélt Martensek helyett a négy amerikai sportliga mezei, textiljei, kiegészítői, dzsekijei között válogathatunk. Itthon először.

A brand alapítója, Kátai Tamás elmondja: rendszeresen betérnek hozzá amerikaiak, akik meglepődve konstatálják, hogy a hazai szubkulturájuk Budapesten is jelen van.

„Sokkal inkább nevezném a boltot concept-store-nak, mintsem vintage boltnak. Mi kizárólag sportruházatot és kiegészítőket válogatunk, és rengeteg gyűjtői darab van náluk, mezritkaságoktól kezdve aláírt termékekig.”

Tamás azt is elmondta, hogy a Throw Us Back a tervek szerint jövőre bővül. A Síp utca 22. alatt található üzlet testvért kap a közelben, de erről egyelőre nem árulhat el többet.

Fotó: Throw Us Back Facebook

The post Flitteres AC/DC-póló, szadomazo ruhák, aláírt kosaras mez – 8+1 vintage bolt, ahol tényleg bármit megtalálhatsz appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés