:

Volt jegybankelnök: veszélyes úton az Orbán-kormány, sodródunk a kilépés felé

Volt jegybankelnök: veszélyes úton az Orbán-kormány, sodródunk a kilépés felé

Simor András közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke szerint elérkezhetünk egy olyan határvonalhoz, ahonnan már nem lesznek visszafordíthatók a huxit, vagyis Magyarország EU-ból való kilépése felé vezető folyamatok.

Simor András a Népszavának adott interjúban kifejtette: a világgazgazdaság és Európa válság felé halad. Ez egy külső adottság Magyarország számára, de jelentős számban vannak olyan tényezők, amelyek miatt nehezebb helyzetbe kerültünk, mint a környező országok bármelyike.

A problémáink gyökerét idehaza kell keresni, és abban Matolcsy Györgynek igaza van, hogy ezek összefüggenek elsősorban a költségvetési s monetáris politikával, de tágabb értelemben a gazdaságpolitika egészével is. Ez nem azt jelenti, hogy katasztrófahelyzet van,

nem kell államcsődöt vizionálni, de a gazdaságpolitika mind rövid, mind hosszabb távon radikális kiigazítást igényel.

Pénz Oberfrank Balázs 4 perc olvasás
„A kudarc egyértelmű” – nem először szólt be Matolcsy a kormánynak, most itt a viszontválasz
Üzlet Forbes 3 perc olvasás
A parlamentet megkerülve írja át a kormány a költségvetést
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Elszálltak a tejtermékek árai, tavasszal jöhet a feketeleves

„A magyar gazdaság versenyképessége, termelékenyége európai összehasonlításban rendkívül alacsony, erre is kitért Matolcsy György. Másrészt megbomlott a gazdaságunk egyensúlya is: nagyon erőteljes ikerdeficit alakult ki, vagyis egyaránt jelentős a költségvetési és a fizetési mérleghiányunk, amely mellé társul az Európában rekordernek számító infláció. Az egyensúlyi helyzetet viszonylag rövid időn belül helyre lehet állítani, a versenyképességi hátrányunkat viszont nem, mint ahogy ezek a problémák nem is az elmúlt hat hónap, hanem az elmúlt évek gazdaságpolitikájának a termékei”.

Az MNB is hibás az infláció elszállásában

Simor András úgy látja, a kormány mellett a nemzeti banknak is súlyos felelőssége van abban, hogy az infláció ilyen magas lett. Az MNB nem antiinflációs politikát folytatott, az utóbbi 3-4 évben a monetáris politika kifejezetten fűtötte az áremelkedéseket. Például a magas infláció egyik oka a rettentően gyenge forint, ami az importáruk árán keresztül erősíti az inflációt, mondta. Hozzátette, hogy

az inflációt nem lehet fájdalommentesen csökkenteni. Álom lenne azt mondani, hogy komoly recesszió nélkül le lehetne hozni az inflációt a jegybanki célra,

vagyis 2-4 százalékra. Ezt csak úgy lehet elérni, ha az MNB és a kormány együttműködik, és a kormány nemcsak, hogy nem gátolja, hanem inkább támogatja az MNB antiinflációs politikáját.

Kigolyózzák

A magyar-EU kapcsolatokról többek között azt mondta:

Akár hozzáférünk az uniós pénzekhez, akár nem, nagyon billeg Magyarország uniós támogatottsága. Könnyen eljuthatunk egy olyan határvonalig, amikor már mindenkinek olyannyira tele lesz a hócipője Magyarországgal, hogy bármi elképzelhető.Érdemes felidézni, hogyan végződött a Fidesz tagsága az Európai Néppártban! Évekig húzódott, számtalan lehetőséget kapott a Fidesz, de végén tarthatatlanná vált a párt helyzete. Ha van 27 tagország, akik közül 26 egy irányba szeretne menni és van egy 27-ik, amelyik állandóan botot tesz a küllők közzé, azt előbb-utóbb kigolyózzák a társaságból.

The post Volt jegybankelnök: veszélyes úton az Orbán-kormány, sodródunk a kilépés felé appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés