:

Megtalálták az eddigi legtávolabbi galaxist

Megtalálták az eddigi legtávolabbi galaxist

Az ősrobbanás után 330 millió évvel alakult ki az a galaxis, amelyet most a NASA James Webb Űrteleszkópjával figyeltek meg, mintegy 33 milliárd fényévre a Földtől. A JADES-GS-z13-0 névre keresztelt csillagrendszer mellett három további, hasonló távolságban lévő objektumot is azonosítottak a kutatók – írja az IFLScience.

NASA, ESA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb), Leah Hustak (STScI) SCIENCE: Brant Robertson (UC Santa Cruz), S. Tacchella (Cambridge), E. Curtis-Lake (UOH), S. Carniani (Scuola Normale Superiore), JADES Collaboration

Jelenleg kevés módszer áll rendelkezésre, hogy megmérjék, milyen messze is van valójában egy galaxis. Az egyik legegyszerűbb módszer a színekre összpontosít: minél vörösebb egy objektum, annál messzebb van. Ennek oka az univerzum tágulásában gyökerezik, ugyanis ahogy a téridő tágul, a galaxisok között terjedő fény hullámhossza a spektrum vörös vége felé tolódik el.

Vannak azonban olyan csillagrendszerek is, amelyek természetes módon vörösebbek, mint a többi – ez pedig zavart okozhat a megfigyelés során. A kutatók ezért kifejezetten a galaxisok spektrumát vizsgálják, amely általában pontosabb eredményt ad. Ezt a módszert spektroszkópiai vöröseltolódásnak nevezik, és bár pontosabb, sokkal munkaigényesebb a folyamat.

Jelen esetben is ez a vizsgálat erősítette meg az univerzumban valaha látott négy legrégebbi objektum létezését.

Az objektumok, a közlemény szerint akkor jöhettek létre, amikor a kozmosz kevesebb mint 400 millió éves volt. A kutatás társszerzője, Emma Curtis-Lake csillagász szerint a közelebbi galaxisok nagyon távoli galaxisoknak álcázzák magukat, ezért kulcsfontosságú lépés volt a spektrumvizsgálat, amely végül megerősítette, amit reméltek.

Ezek a galaxisok a látóhatárunk tényleges peremén vannak! Némelyik messzebb helyezkedik el, mint amit a Hubble látni tudott, így ez a felfedezés hatalmas lépést jelent a missziónknak.

The post Megtalálták az eddigi legtávolabbi galaxist first appeared on 24.hu.