:

Minden idők legszerencsésebb magyarja és kilencen, akik követik

Rekordösszegű, 31,6 milliárd forintos nyereményt vihet haza az a magyar nyertes, aki mind a hét számot eltalálta a múlt hét pénteki Eurojackpoton. Nem ő az első magyar, akit az európai lottó tett milliárdossá, sőt, nem csak azok léptek a milliárdosok közé, akik megütötték a főnyereményt.

Már több mint nyolc éve lehet Eurojackpotot játszani Magyarországon, ezalatt négyen jutottak főnyereményhez. Pénteken 76 millió eurót kaszált egy magyar játékos, ami országos rekordot jelent. A Forbes.hu összeszedte a tíz legszerencsésebb magyarországi lottónyertest, amelyben egy friss milliárdos rögtön az élre ugrott.

A 10 legnagyobb magyar lottónyertes

1. Egy magyar játékos közel 76 millió eurót (31,6 milliárd forintot) nyert az Eurojackpot pénteki sorsolásán. Az összeg még a személyi jövedelemadó levonása után is tekintélyes, a közel 27 milliárd forintos vagyonnal azonban még nem lehet felkerülni az 50 leggazdagabb magyar listájára. A legjobbak közé 34,4 milliárd forintos vagyon a belépő.

Több ebből Az szja-hoz is hozzányúlna a kormány Bajban a kis magyar sörfőzdék

2. Komoly összeget nyert az a magyar játékos is, aki egy 2019. novemberi sorsolás előtt vett Eurojackpot-szelvényt. A főnyeremény akkor 90 millió euró volt, de pechjére ketten is eltalálták a számokat rajta kívül, ezért harmadolni kellett az összeget. A bruttó 30 millió euró akkori árfolyamon is több mint 10 milliárd forintot jelentett. A nyertesről utólag annyit lehetett megtudni, hogy vidéken adta fel a szelvényt.

3. Hasonló osztozkodásra kényszerült az első magyar Eurojackpot-telitalálatos is. A nyugdíjas férfi a 45 millió eurós főnyereményért ikszelt a 2017 februári sorsolás előtt. Ő egy társával kapott 22,5 millió eurót, akkori árfolyamon közel 7 milliárd forintot. Ő utólag annyit mondott, fröccsel ünnepelte, hogy milliárdossá vált, az adó levonása után 5,91 milliárd forintot kapott.

4. Negyedik helyre szorult az Ötöslottó rekordnyertese, aki 2020 márciusában lett gazdagabb bruttó 6,4 milliárd forinttal. Ezt a rekordot is egy vidéken feladott szelvénnyel sikerült beállítani. (A főnyeremény összege legfeljebb egy évig növekedhet az Ötöslottónál, de ezt eddig megközelíteni sem sikerült.)

5. Több mint tizenhárom évig rekordernek mondhatta magát az a sárvári nyertes, aki 2003 novemberében nyert bruttó 5,1 milliárd forintot az Ötöslottón. Ez azonban ma már csak az ötödik helyre elég, legalábbis nominálértéken. 2022-es reálértéken a nyeremény a második helyre is befuthatna.

6. 2015-ben aztán ismét átlépte az ötmilliárd forintot a főnyeremény, május végén vihették haza a rekordközeli összeget. Az újdonsült milliárdos akkor azt mondta, éppen csak kijött a havi jövedelméből, mielőtt feladta a szelvényt, és a nyereményéből is egy lottót vett elsőként.

7. A hetedik helyre elég annak a játékosnak a nyereménye, akinek 2019. április 20-a volt a szerencsenapja. A húsvéti hétvégén 4,2 milliárd forintos telitalálat született az Ötöslottón. A nyertes sokáig nem is tudhatott erről, vagy gondolkodhatott a pénz átvételén, mert több mint egy hónapig nem jelentkezett az összegért. Végül csak gazdára talált a pénz.

8. A nyolcadik helyen ismét egy Eurojackpot-nyertes áll, aki 11,1 millió euróval lett gazdagabb a tavaly januári sorsoláson, egyedüli nyertesként. A nyeremény értéke már akkor is megközelítette a négymilliárd forintot.

9. Nem csak húsvétkor, karácsonykor is előfordult, hogy hirtelen milliárdok álltak egy magyar házhoz. 2020-ban éppen az ünnepek előtt közel négymilliárd forintot nyert egy játékos, aki egyedül találta el az öt nyerőszámot.

10. A tizedik helyen pedig egy 2010. júliusi, 3 milliárd 177 millió forintos nyeremény áll, ami 2022-es reálértéken számolva szintén jóval előrébb végezhetne a listán.

Érdekesség, hogy a friss Eurojackpot-nyertes megjátszotta a 21-es számot, a 2019-es, és a 2010-es ötöslottó-telitalálatoshoz hasonlóan. Más szám nem szerepel kettőnél többször a legnagyobb nyertesek szelvényén.

Futottak még

A Hatoslottón tavaly a játék történetének legnagyobb nyereményét, 3,158 milliárd forintot kaszált egy telitalálatos, de ez nem volt elég a top 10-hez, mint ahogy a budaörsi rendőrök 2009-es, 2 milliárd 189 millió forintos nyereménye sem került fel a listára.

Ők azonban nem csak azért számítottak szerencsésnek, mert eltalálták a megfelelő számokat, hanem azért is, mert megtartották a nyertes szelvényt. 2018 nyarán ugyanis egy játékos megnyerte az Ötöslottó 1 milliárd 688 millió forintos főnyereményét, de azt nem vette át. Az azt megelőző évben is volt egy milliárdos nyeremény, amit nem vettek fel, és a Hatoslottón is előfordult korábban, hogy több százmilliós nyereményét hagyta a kasszában egy játékos.

Az infláció előrehaladtával pedig egyre gyakoribbá válhat, hogy olyan játékosok válnak milliárdossá, akiknek nincs telitalálata. Egy júliusi Eurojackpot-játék alkalmával egy magyar játékos ugyan elhibázott egy számot, mégis közel 1,2 milliárd forintnyi euróval lett gazdagabb.

Amerikai álom

November 8-a igazán szerencsésen alakult egy német és egy amerikai lottójátékos számára is: mindketten rekordot döntöttek.

Egy berlini nyertes aznap 120 millió eurót (49,9 milliárd forintot) kaszált az Eurojackpoton, és egyedüli nyertesként jelentkezhetett az összegért. Ez az Eurojackpot jelenlegi maximális nyereménye, márciusban emelték meg a korábbi 90 millió euróról. Az első 90 millió eurós főnyereményt egy cseh nyertes ütötte meg még 2015 tavaszán. Németországban és Csehországban egyaránt adómentesek a lottónyeremények, ezek tehát nettó összegnek tekinthetők.

Az Egyesült Államok Powerball játékán is november 8-án született a rekordnyeremény, amely egyben világcsúcsot is jelent. A szerencsés játékos dönthet, hogy a bruttó 805,1 milliárd forintnyi dollárt 29 évre elosztva kéri, vagy pedig felvesz nettó 393,7 milliárd forintnyi összeget egyszerre, és lemond a többiről.

The post Minden idők legszerencsésebb magyarja és kilencen, akik követik appeared first on Forbes.hu.