:

Megszületett az uniós megállapodás – íme a részletek

Megszületett az uniós megállapodás –  íme a részletek

Sikerült megegyezni a Magyarországnak járó uniós forrásokról, Ukrajna támogatásáról és a globális minimumadóról is az uniós nagykövetek a COREPER (Állandó Képviselők Bizottsága) hétfő esti ülésén.

Négy pontban jutottak egyezségre az EU-hoz akkreditált nagykövetek hétfő késő estére.

Uniós források: helyreállítási terv és jogállamisági csomag

Egyes feltételekkel, de jóváhagyták az 5,8 milliárd euró (közel 2400 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási tervet.

Ezzel elhárult a veszélye annak, hogy a támogatás jelentős részét, mintegy 1650 milliárd forintnyi támogatást bukjon el. (Ez akkor következett volna be, ha 2022 végéig nem fogadta volna el a Tanács a programot). Nem jelenti azonban azt, hogy automatikus hozzáférne Magyarország a kerethez. Előtte a magyar kormánynak 27 feltételt kell még teljesítenie az Európai Bizottság felé, amiből 17-et részben vagy egészben már végrehajtott. A fennmaradó feltételeket márciusi határidővel kell teljesítenie.

A jogállamisági eljárás keretében az az alku született, hogy az uniós források 55 százalékát függesztik fel, szemben a korábban javasolt 65 százalékkal. Korábban az Európai Bizottság azt javasolta a Tanácsnak, hogy fagyasszanak be 3000 milliárd forintnyi támogatást a jogállamisági problémák miatt. Ehhez képest a tagállamok némileg csökkentették a büntetési tételt, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány az elmúlt hetekben számos fontos reformot fogadott el. A megállapodás értelmében

a befagyasztott keretet mérsékelve, 2600 milliárd forintnyi forrás kifizetését függesztik fel.

Globális minimumadó

Megállapodtak a nemzetközi multik 15 százalékos globális minimumadójáról, sőt, a Világgazdaság információi szerint még engedményt is kap a magyar kormány. Ennek értelmében nem kell majd a magyarországi 9 százalékos társasági adókulcsot felemelni, mert a lap értesülése szerint a magyar iparűzési adót számíthatják majd be a globális minimumadóba.

Visszalépett a magyar kormány Ukrajna vétójától

Elfogadták az unió 18 milliárdos segélycsomagját Ukrajna számára (amit ennek értelmében Magyarország nem vétóz tovább). Korábban a magyar kormány ellenezte, hogy az Európai Bizottság hitelt vegyen fel az Ukrajnának ígért támogatás finanszírozására, ehelyett azt javasolta, hogy a 27 tagállam egyenként kössön kétoldalú (bilaterális) megállapodásokat a kijevi kormánnyal, és saját feltételekkel segítsen Ukrajnának. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még hétfőn délután is erről beszélt.

Több ebből Itt az uniós döntés, 7,5 milliárd eurót befagyasztanak Orbán Viktor a vétóról: Álhír!

Az EU soros elnökségét betöltő csehek a Twitteren üdvözölték a megállapodást.

#COREPERII | Megadeal! EU ambassadors approved in principle a package of €18 billion in support for #Ukraine, 15% minimum #tax for big corporations, approval of #Hungary's #RRP and an agreement on #conditionality. The package will be confirmed by written procedure. pic.twitter.com/L5bcCGETMU

— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) December 12, 2022

A négy említett határozatról egyelőre csak elvi döntés született. A napokban várhatóan hivatalossá válnak majd, a részletek is csak akkor derülnek ki.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Pekka Haavisto finn és Tobias Billström svéd külügyminiszter (j) az EU-tagországok külügyminiszteri tanácskozásán Brüsszelben 2022. december 12-én. Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

The post Megszületett az uniós megállapodás – íme a részletek appeared first on Forbes.hu.