:

Navracsics: Napokon belül aláírunk, jövőre a teljes összeget is megkaphatjuk

Navracsics: Napokon belül aláírunk, jövőre a teljes összeget is megkaphatjuk

Sajtótájékoztatót tartott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfő esti uniós megállapodások kapcsán.

„Minden jel arra utal, hogy hétfőn este Brüsszelben sikerült megállapodni a magyar helyreállítással kapcsolatban” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatón. A júliusban kitűzött céljaik megvalósultak – tette hozzá.

Magyarország így hozzájuthat az uniós forrásokhoz egy jelentős részéhez, igaz nem mindhez.

Feltételekkel, de jóváhagyták az 5,8 milliárd euró (közel 2400 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási tervet. Ez közel 2400 milliárd forintot jelent a helyreállítási alap keretében, ennek 48 százaléka zöld projektek finanszírozására, további 30 százalékot pedig digitális készségek fejlesztésére fordítják – mondta a miniszter. Elfogadták a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is.

A jogállamisági eljárás keretében az az alku született, hogy az uniós források 55 százalékát zárolják, szemben a korábban javasolt 65 százalékkal. A megállapodás értelmében a befagyasztott keretet mérsékelve, 2600 milliárd forintnyi forrás kifizetését függesztik fel, a korábban javasolt 3000 milliárddal szemben.

Navracsics hozzátette: március végéig még elfogad az Országgyűlés egy törvénycsomagot,

és utána áprilisban vagy májusban vonhatják vissza az uniós források felfüggesztését.

„Abban bízunk, hogy napokon belül aláírhatjuk a megállapodásokat” – mondta a területfejlesztési miniszter, pontos időpontot még nem tudnak.

Megszületett az uniós megállapodás – íme a részletek

Továbbra is uniós pénzből emelnék a pedagógusok bérét

Ahogy lesz uniós pénz, a pedagógus béremelés megvalósul.

Ha az év elején hozzájut Magyarország a pénzhez, már januárban lesz béremelés a pedagógusoknak

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Több ebből Navracsics: Napokon belül aláírunk, jövőre a teljes összeget is megkaphatjuk Nyugdíjemelést jelentett be Orbán Viktor

Miről volt még szó?

A nemzetközi multik globális mininumadójával kapcsolatban Gulyás Gergely megerősítette, hogy az egyezség nem kényszeríti Magyarországot adóemelésre – a kompromisszum értelmében a helyi iparűzési adót is beleszámítják majd. A miniszter Ukrajna támogatásával kapcsolatban azt mondta: olyan megállapodásra jutottak, hogy az EU-nak nem kell további hiteleket felvennie az Ukrajnának célzott támogatásokhoz. Így az uniós költségvetésből biztosítják a 18 milliárd eurót. Február 20-án kezd tárgyalni a magyar országgyűlés a finn és a svéd NATO-csatlakozásról. Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét már csak Törökország és Magyarország nem hagyta jóvá.

The post Navracsics: Napokon belül aláírunk, jövőre a teljes összeget is megkaphatjuk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés