:

Ezért ne adjon telefont a gyerek kezébe, amikor sír

Ezért ne adjon telefont a gyerek kezébe, amikor sír

Gyakran előfordul napjainkban, hogy a síró gyermekeket elektronikai eszközökkel próbálják meg lenyugtatni a szülők. A Michigani Egyetem tanulmánya szerint ez a stratégia azonban később visszaüthet, ugyanis különösen a 3 és 5 év közötti fiúk esetében jelentősen megemeli az érzelmi diszreguláció kialakulásának veszélyét – írja az Eurekalert.

Dr. Jenny Radesky, a Michigani Egyetem Gyermekkórházának fejlődéssel és viselkedéssel foglalkozó szakembere szerint amennyiben ez rendszeres szülői stratégiává válik, az eszközök a korai gyermekkorban kiszoríthatják az önszabályozás független és alternatív módszereinek fejlődési lehetőségeit.

A fokozott diszreguláció jele lehet például a szomorúság és az izgatottság közötti gyors váltás, a hirtelen hangulatingadozás és a fokozott impulzivitás is.A vizsgálatban 422 szülő és 422 3-5 éves gyermek vett részt 2018 augusztusa és 2020 januárja között, a járvány előtt. A kutatók elemezték a szülők válaszait arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran használtak elektronikai eszközöket megnyugtatás céljából, majd ezeket az adatokat összevetették a gyermekek viselkedésével. Az eredmények azt sugallják, hogy az eszközzel való nyugtatás és az érzelmi következmények közötti kapcsolat különösen magas volt, főleg a kisfiúk és azon gyermekek körében, akiknél már eleve hiperaktivitás, impulzivitás és erős temperamentum volt megfigyelhető. A szakember így nyilatkozott:

Az a szokás, hogy az eszközöket a nehéz viselkedés kezelésére használják, idővel megerősödik, ahogy a gyermekek médiaigénye is nő. Minél gyakrabban használják ezt az eszközt, annál kevesebb gyakorlatot szereznek a gyerekek más megküzdési stratégiák használatában.

Mi lehet a megoldás?

A kutatók szerint a telefonozás helyett érdemes más technikát választani gyermekünk lenyugtatására. Mivel azonban minden gyermeknek más az, ami megnyugtatja, nincs univerzális megoldás. Érdemes viszont külön figyelmet szentelni annak, milyen tevékenység hat nyugtatólag a gyermekre, és ezt alkalmazni gond esetén. Ha látja, hogy gyermeke nyugtalankodik, irányítsa ezt az energiát testmozgásba vagy olyan érzékszervi megközelítésbe, amelyről tudja hogy a fiatal kedveli (zenehallgatás, hintázás, stb.).

A vizsgálat szerint az is fontos, hogy a szülők minél inkább nyugodtak tudjanak maradni, ugyanis ez jelzi a gyermeknek, hogy az érzelmek kezelhetők. Az is segíthet, ha kimondjuk, mi baja lehet a gyermekünknek. Radesky szerint fontos az is, hogy sírás esetén kínáljunk helyettesítő viselkedési formákat a gyerekeknek.

És persze az is fontos, hogy meghúzzuk a határokat.

A szülők úgy is megelőzhetik a technológiával kapcsolatos dühkitöréseket, hogy időzítőket állítanak be, világos elvárásokat támasztanak a gyerekekkel szemben azzal kapcsolatban, hogy mikor, hogyan és hol használhatják az eszközöket. Amikor a gyerekek nyugodtak, a szülőknek lehetőségük van arra is, hogy érzelmi megküzdési készségeket tanítsanak nekik. Például beszélgethetnek velük arról, hogy mit érezhet a kedvenc plüssállatuk, és hogyan kezelik a nagy érzelmeket és hogyan nyugodnak meg. Ez a fajta játékos beszélgetés a gyerekek nyelvét használja, emiatt kifejezetten hatásos lehet.

The post Ezért ne adjon telefont a gyerek kezébe, amikor sír first appeared on 24.hu.