:
Breaking News

Megszűnik a törlesztési moratórium

2020 márciusától majdnem három éven át volt velünk.

A kormány nem hosszabbítja meg a törlesztési moratórium év végével lejáró hatályát – jelentette közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A közlemény szerint a moratóriumból egyre nagyobb számban léptek ki ügyfelek, 2022. augusztusra már csak a vállalati hitelek mindössze 1 százaléka, a lakossági hiteleknek pedig csak 3 százaléka vett részt a célzott fizetési moratóriumban, és azóta ezek a számok csak tovább csökkentek.
A közleményből kiderül, hogy a kormány szerint a kamatstop már megfelelő védelmet jelent az érintetteknek, azaz a 350 ezer családnak és a 60 ezer vállalkozásnak.

A moratórium kivezetése ellenére a havi törlesztőrészlet 2023 januárjától azonban nem emelkedik, ezt jogszabályban rögzítik.

A kabinet rögzítette azt is, hogy a tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával valósulhat meg.

Több ebből Erősödve kezdte a napot a forint Minden idők legszerencsésebb magyarja és kilencen, akik követik

Az átmeneti fizetési moratóriumot 2020 márciusában vezették be, ami valamennyi lakossági és a vállalati ügyfélre egyaránt vonatkozott. A moratóriumot a kormány kezdetben 2021 júniusa, majd októbere végéig hosszabbította meg.

2021. novembertől a törlesztési moratórium célzottan, már csak egyes kiemelten sérülékeny társadalmi csoportok (nyugdíjasok, gyermeket váró és nevelő adósok, közfoglalkoztatottak, illetve azok, akiknek a járvány hatására csökkent a jövedelmük), valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások (árbevételük legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest) számára maradt elérhető, amennyiben nyilatkoztak rászorultságuk indokoltságáról. (MTI)

The post Megszűnik a törlesztési moratórium appeared first on Forbes.hu.