:

Viszlát, otthonfelújítási hitel! Így reagálnak a bankok

Úgy tűnik az otthonfelújítási támogatást nem hosszabbítja meg a kormány, így megérkezett a bankok reakciója.

Az otthonfelújítási támogatás év végéig él, így a kedvezményes lakásfelújítási hitelre már szinte egyik bank sem fogad be új igénylést – írja a Bank360.hu.

A kormány egyelőre nem jelezte, hogy meghosszabbítaná a programot.

A maximum 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás feltétele, hogy a korszerűsítés elkészüljön december 31-ig. Az ehhez felvehető, maximum 6 millió forintos kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönből egyrészt előfinanszírozni tudják az igénylők a később megkapott állami támogatást, másrészt olcsó forrást kapnak a felújítás másik feléhez.

A közelgő határidő miatt a hitelt abban az esetben lehet érdemes felvenni még decemberben, ha a felújítás már zajlik, és december 31-ig kiállítják róla az összes számlát – javasolja a portál.

Több ebből 150 ezer euró luxus kézitáskákban — korrupció az Európai Parlamentben Navracsics: Napokon belül aláírunk, jövőre a teljes összeget is megkaphatjuk

A közelgő határidőre és a jelzáloghitelnek számító kölcsön elbírálásához, megkötéséhez szükséges ügyintézésre tekintettel a bankok egymás után jelentik be, hogy már nem fogadnak be több igénylést.

Elsőként november elején az UniCredit Bank jelezte, hogy nem fogad be több igénylést a fixen 3 százalékos lakásfelújítási hitelre.Az OTP Banknál december 10. óta nem lehet otthonfelújítási hitelt igényelni.A Raiffeisen Bank december 13-tól függeszti fel az értékesítést.Az Erste Bank oldalán a kamattámogatott kölcsönök között már nem szerepel a lakásfelújítási hitel, ugyanakkor egyelőre nem jelezték, miszerint felfüggesztették volna az értékesítést vagy a hiteligények befogadását.Hétfő délutánig a K&H Bank, a Takarékbank és az MKB Bank oldalán nem jelent meg információ az esetleges felfüggesztésről.

A jelenlegi szabályok szerint szintén december 31-ig élő kamatmentes babaváró hitel és támogatással kapcsolatban a kormány már július 30-án bejelentette a hosszabbítást, de erről sem született egyelőre jogszabály. 

The post Viszlát, otthonfelújítási hitel! Így reagálnak a bankok appeared first on Forbes.hu.