:

Ennyit kell várnunk még, hogy visszaálljon a rend a benzinkutakon

Érezhetően enyhült a nyomás a benzinkutakon, de hosszú időre lesz még szükség ahhoz, hogy helyreálljon a teljes üzemanyag-ellátás.

Egy-két hónap, vagy ennél jóval hosszabb idő szükséges ahhoz, hogy a hazai üzemanyag-ellátás visszataláljon ahhoz a színvonalhoz és a korlátozás nélküli szolgáltatáshoz, ami 2021. november 15. előtt természetes volt – mondta az Inforádiónak Grád Ottó a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Elmondása szerint december első hétvégéjén a pánikvásárlás miatt

„nagyon közel állt ahhoz az üzemanyag-kiskereskedelmi szektor, hogy teljes mértékben bedőljön”.

A főtitkár szerint már jelentősen enyhült a nyomás a benzinkutakon, de arra figyelmeztetett, hogy még csak a konszolidálódási folyamat kezdetén vagyunk. Grád szerint „mind több és több azon töltőállomások száma, ahol újra lehet üzemanyagot vásárolni.

Még egy-két hét, amíg teljes mértékben megtörténik valamennyi töltőállomás feltöltése.”

Egy-egy fogyasztási napon már azt tapasztalják, hogy kezd a forgalom visszatérni arra a szintre, ami 2021 előtt átlagosnak volt nevezhető. A karácsony előtti időszakban várhatóan megint nagyobb lesz majd a kereslet, de erre már fel tudnak készülni a kereskedők.

Több ebből Ennyit kell várnunk még, hogy visszaálljon a rend a benzinkutakon Viszlát, otthonfelújítási hitel! Így reagálnak a bankok

Az összfogyasztás visszaesését várja

A szakember szerint a közeljövőben a benzin esetében várható jelentősebb fogyasztás-visszaesés, mivel elsősorban a magánszemélyek használnak benzinüzemű autókat, ők pedig érzékenyebbek az árra.

A gázolajat többségében a gazdasági szektor használja, ezért kevésbé érzékeny az árra ez a termékcsoport.

Az összfogyasztás visszaeséséről azt mondta, hogy várhatóan

a benzin esetében is tíz százalék alatti lesz a visszaesés, gázolajé még ennél is alacsonyabb lehet,

sőt akár stagnálást is el tud képzelni.

The post Ennyit kell várnunk még, hogy visszaálljon a rend a benzinkutakon appeared first on Forbes.hu.