:
Breaking News

Itt a leggazdagabb erdélyi magyarok listája, ketten a magyarországi gazdaglistára is felférnének

Megbecsülték mekkora vagyonnal rendelkezik Románia egyik leggazdagabb üzletembere, a nagyváradi Teszár Zoltán. A plázákkal és irodaházakkal üzletelő Mudura család is jókora vagyont halmozott fel.

Megjelent a romániai Capital listája a 300 leggazdagabb romániai üzletemberről – írja a Transtelex. A Digi alapítója, Teszári Zoltán továbbra is messze a leggazdagabb magyar a listán, vagyonát 500-550 millió euróra becsülik. Teszári jelenlegi vagyonával a tavalyi magyarországi Forbes-lista hetedik, vagy nyolcadik helyére kerülne, az idősebb Rahimkulov testvér 211,4 milliárd forintos vagyona mellé.

A Digi nem csak a magyar, hanem a román telekommunikációs piacon is megkerülhetetlen, ennek ellenére az alapító egyik ország sajtójában sem szeret szerepelni. Teszárit „diszkrét milliárdosként” tüntetik fel a román üzleti magazinban is.

A román listán elért előkelő 13. helyezés csalóka lehet, a Digi nem zárt jó évet a bukaresti értéktőzsdén. Ez abból is látszódik, hogy tavaly még 740-800 millió euróra becsülték az üzletember vagyonát. Azóta egyébként Teszári már eladta a Digi magyarországi leányvállalatát a 4iG-nek.

Jól termelnek a plázák

A Mudura család jó évet zárt, vagyonukat 120-140 millió euróra becsüli a Capital. A család úttörője a néhai Mudura Sándor volt, aki elsőként kezdte Romániába szállítani a Kinder tojásokat. Jelenleg ők a Crown Holding ingatlanportfólió tulajdonosai, amely a romániai és a magyarországi piacon is aktív résztvevő. Budapesti és debreceni irodaépületekben és hotelekben is vannak részesedéseik. A román fővárosban is növelték a befolyásukat, nemrég vásárolták meg a bukaresti Cascade Office Buildinget 10,1 millió euróért. Bevételeik 70 százaléka azonban továbbra is a kereskedelmi ingatlanokból származik.

A Mudura család vagyona a magyarországi Forbes-lista 25-31. helyének valamelyikéhez lenne elég, a hazai listán többen állnak a 49-57 milliárd forintos sávban.

A harmadik leggazadagabb romániai magyar ugyan nem férne fel a magyar Forbes-listára, de 41-45 millió eurós vagyonát tovább növelheti a közeljövőben. Korponay Ferenc korábban az állategészségügyi termékeket forgalmazó Maravettel futott fel. Ezt a vállalatot eladta, idén pedig a gabonakereskedelemmel és növényi olajok előállításával foglalkozó Dachim nevű vállalatán adhat túl. A Dachim 22 millió eurós üzleti forgalommal rendelkezik, és már van is rá vevő: a Roca Agri RDF kezébe kerülhet a cég.

Érdekesség, hogy a romániai top 300 esetében idén nem nőtt jelentősen a belépési küszöb a tavalyihoz képest. A 300. helyhez továbbra is legalább 18-20 millió eurós vagyonra volt szükség. A listát a tavalyihoz hasonlóan Dragon és Adrian Pavăl vezetik, akik a Dedeman barkácsáruház alapító-tulajdonosai.

A magyarországi Forbes friss listája az 50 leggazdagabb magyarról december végén jelenik meg.

The post Itt a leggazdagabb erdélyi magyarok listája, ketten a magyarországi gazdaglistára is felférnének appeared first on Forbes.hu.