:

Hivatalos: élelmiszerárstop meghosszabbítva

December 31-ről április 30-ra hosszabbították az érvényben levő élelmiszerárstopokat.

A kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerárstopot

– közölte kedd este Nagy István agrárminiszter. Mint a közleményben fogalmaz, „az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt”.

Az élelmiszerárstop továbbra is az alábbi termékekre terjed ki:

kristálycukorbúzafinomliszt (BL 55)finomított napraforgó-étolajházi sertéscombcsirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvégultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntejtyúktojásétkezési burgonya, az újburgonya kivételével

Előzmények

Szintén Nagy mondta még november végén az árstopos élelmiszerekről, hogy „a jövő esztendő derekán valamikor ennek be kell fejeződnie, hiszen a háború sem tarthat a végtelenségig”, így az általa kiváltott hatásoknak is „jövőre véget kell érnie, és akkor a normális piaci viszonyokat vissza kell tudni vezetni”.

A Portfolio még a múlt héten értesült arról, hogy a kormány jövő áprilisig tervezi meghosszabbítani az eredetileg decemberig tartó élelmiszerárstopot. A Forbes.hu-n pedig arról értekeztünk a múlt héten, hogy mennyire tudja betölteni az intézkedés az eredeti célját, avagy az infláció visszaszorítását.

Hiszen akár bevezetik, akár megszüntetik, az árstop eddig csak áremelkedést hozott.

Az üzemanyagok hatósági árának kivezetése után is a hazai infláció további rekordszinteket dönthet meg a novemberi rekordadat után. Sőt, különösen a kristálycukornál találkozhatunk az egyre állandósuló készlethiánnyal a kiskereskedelmi üzletekben.

The post Hivatalos: élelmiszerárstop meghosszabbítva appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés