:

Bod Péter Ákos: Még nem értünk célba, 200 oldalon sorolják, mit kéne tenni az uniós pénzekért

Nem csekély összegnek nevezte Bod Péter Ákos azt a pénzt, amely az előző hétéves uniós költségvetésből hívható le a magyar kormány számára. A hétfői döntésről viszont úgy gondolja, nem oszt, nem szoroz.

Mint arról a Forbes.hu is beszámolt, a magyar kormány hozzáférhet az 5,8 milliárd euróhoz az Európai Unió Helyreállítási Alapjából, miután sikerült megállapodnia a többi tagállam vezetésével. A kormány végül eltekintett az Európai Unió Ukrajnának szánt támogatásának és a globális minimumadónak a vétójától. A Politico Orbán sikereként értékeli a hétfői megegyezést.

Pedig a forrásokhoz vezető útnak még nincs vége. Az 5,8 milliárd eurót (2380 milliárd forintot) 2026-ig kaphatja meg a magyar kormány, de ehhez előbb végre kell hajtania egy 27 lépésből álló korrupcióellenes, és az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító programot. Az Európai Bizottság pedig továbbra is befagyasztva tart 6,3 milliárd euró Magyarországnak szánt támogatást. (Korábban a jogállamisági eljárás miatt ez az összeg 7,5 milliárd euró volt.)

„Az, hogy 7,5 milliárd helyett 6,3 milliárd eurót fagyasztanak be, ma, holnap, meg holnapután nem oszt, nem szoroz. Ettől még másnap az élet megy tovább. A hétfő esti döntés azt jelenti, hogy a Bizottság szerint az uniós pénzek felhasználása Magyarországon nincs teljesen rendben, a tagállamok kormányai pedig osztják ezt az álláspontot” – mondta a Forbes.hu-nak Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.

A döntés után erősödött a forint az euróval szemben: a hétfő reggeli 420,29-ről kedd délutánra 408 alá csökkent az árfolyam. Bod szerint azonban fontos, hogy amikor sokan elolvasták a döntés szövegét, akkor sem ment vissza az árfolyam a választás előtti 370-es szint alá.

Kétszáz oldalnyi feltétel

Írásos megállapodás egyelőre nincs a folyósítás pontos időpontjáról – ezzel indokolta a kormány, hogy nem határozott meg fix időpontot a tanárok béremeléséhez. Pedig Bod szerint az előző hétéves költségvetési keretből még idén hozzájut a kormány a fel nem használt, lehívható összeghez. „Ez nem csekély összeg, de csak az ismeri, aki pontosan rálát a számla állapotára” – mondta a közgazdász.

A tegnap esti döntés azonban arra nem adott világos választ, hogy 2023-tól mi lesz. Navracsics Tibor elmondta: elképzelhető, hogy az Európai Bizottság újabb feltételeket támaszt a támogatás kifizetéséhez. A felfüggesztett forrásokról áprilisban döntenek. „Az RRF-hez (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) csatolt melléklet elég hosszú. Az a 200 oldal mutatja meg, hol kell haladást elérni. Ebben benne van, hogy a bírói ág legyen független, a kormányzati döntéseknek legyen nyilvánossága, legyen hatástanulmány minden jelentős pénz felhasználásához, a civil szervezeteket vonják be a döntéshozatalba. Egy 21. századi európai kormány számára ezek nem vadonatúj dolgok” – mondta Bod.

Dacból kerülheti a kormány a hitelfelvételt

A helyreállítási alapnak nem csak a vissza nem térítendő támogatás a része, hanem egy hitel is, de ennek felvételéről egyelőre nem döntött a kormány. Pedig a professzor szerint óriási előnyökkel járna, ha Magyarország felvenné a kínálkozó, olcsó hitelt. „Egy évvel ezelőtt egy félreértés miatt nem került szóba a hitelfelvétel. Akkor úgy láthatta a kormány, hogy ennek igénybevételéhez nagyon erős jogállami feltételeket fűznek, és a külkereskedelmi mérleg nem állt rosszul. De azóta a magyar külkereskedelmi mérleg kipukkadt, még nem láttam ilyen gyors zuhanást kilenc hónap alatt, mint 2022 első kilenc hónapjában. Nem is értem, miért nem került szóba a hitelfelvétel: az európai intézmények besorolása AAA, vagyis a legjobb, míg a magyar BBB.

A kamatkülönbség nemzetgazdasági szinten is látható – akár a Holdról is.

A magyar államháztartási törvényben ugyan van egy adósságcsökkentési belső szabály, amibe beleütközhetne egy hirtelen, nagy hitelfelvétel. De ez könnyen átírható, akár egyik éjszakáról a másikra. Ez a vonat még nem ment el, ezért lehet, hogy a magyar kormány felül rá” – mondta lapunknak a korábbi jegybankelnök.

A hétfői, Magyarországnak szánt forrásokról szóló megállapodást a kormány tájékoztatása szerint szerdáig öntik hivatalos, írott formába.

The post Bod Péter Ákos: Még nem értünk célba, 200 oldalon sorolják, mit kéne tenni az uniós pénzekért appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés