:

Betiltanák a TikTokot Amerikában

Nemzetbiztonsági okokból betiltanák a világ jelenlegi legnépszerűbb közösségi oldalát, a TikTokot az Egyesült Államokban. Az egyezkedés azonban hosszadalmas lesz.

Kétpárti megegyezés született az amerikai törvényhozásban a TikTok betiltásáról – írja a BBC. A kínai ByteDance közösségi oldalát nem először akarják eltüntetni az Egyesült Államokból. Novemberben az FBI vezetője is elmondta: a kínai kormány visszaélhet az alkalmazás által begyűjtött adatokkal. Ennek hatására több államban megtiltották a kormányzati okostelefonokon a TikTok használatát. Tajvanban hasonló korlátozást vezettek be a kormányzati készülékeken. Korábban Ausztráliában is felvetődött az alkalmazás betiltása, India pedig 2020-ban állította le a Kínával fennálló területi konfliktus miatt.

A TikTok-körüli vita az amerikai-kínai kapcsolatok elmérgesedését is jól jelzi, bár egyelőre csak a visszaélés gyanúja vetődött fel, bizonyíték nincs – mondta a lapnak Caitlin Chin, a Center for Strategic and International Studies elemzője. Azt nem tartja valószínűnek, hogy a közeljövőben valóban betiltanák az alkalmazást országszerte. Még az adatvédelmi és a moderációs szabályok módosítása is lassan ment. Ráadásul több más weboldal is gyűjt hasonló információkat, mint a TikTok, ezért az alkalmazás leállítása nem zárná be az adatvédelmi kiskapukat.

„A TikTok nem a kreatív videókról szól, hanem arról, hogy több tízmillió amerikai gyerekről és felnőttről gyűjtenek össze érzékeny adatokat” — mondta korábban Marco Rubio floridai szenátor.

Az alkalmazást nem lesz könnyű megszüntetni az országban, hiszen több mint 100 millióan használják. Ráadásul akkora befolyása van a közösségi médiás trendekre, hogy még a Facebook is utánozni igyekszik az algoritmust. A ByteDance szerint egyértelműen politikai célokból tiltanák be az appot, ugyanakkor elismerték, hogy fejlesztik a TikTokot az amerikai biztonsági előírásnak megfelelően.

The post Betiltanák a TikTokot Amerikában appeared first on Forbes.hu.