:

Törvényt sértett két gyorsétteremlánc

Nem tartották be a tavaly nyáron életbe lépett kereskedelmi törvényt, nem volt elég széles az italválaszték.

Eljárást indított tavaly év végén két hazai gyorsétteremlánc, a KFC és a Burger King magyarországi üzemeltetőivel szemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – írta a versenyhatóság a Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A vizsgálat arra irányult, hogy a két étteremlánc eleget tesz-e a tavaly nyáron életbe lépett új kereskedelmi törvénynek.

A szabályozás alapján a törvényben meghatározott italtípusokból a jelentős piaci erejű italgyártók termékei mellé minden vendéglátóhelynek alternatív választási lehetőséget kell biztosítania. A meghatározott italtípusok a következők:

sör, üdítő- és gyümölcsital, gyümölcslé és gyümölcsnektár, valamint ásványvíz és szikvíz.

A GVH vizsgálata azt mutatta,

hogy mindkét gyorsétteremlánc üzemeltetője megszegte a szabályozást.

A KFC éttermeiben egyetlen, nagy italgyártó termékeit kínálták az ásványvizek és a szikvizek kategóriában. A Burger King éttermeiben – az ásványvizek mellett – a gyümölcsleveknél sem volt megfelelő a választék.

Több ebből Törvényt sértett két gyorsétteremlánc Tovább erősödött a forint szerda reggel

A jogsértések megállapítása mellett a GVH úgy döntött, nem szab ki bírságot, mivel egy új, korábban nem alkalmazott törvényi kötelezettség teljesítését értékelték első alkalommal. Így a vállalkozások még nem tudtak egy kialakult joggyakorlathoz alkalmazkodni.

A döntés tekintettel volt arra is, hogy a versenyhatósági eljárások során mindkét cég rövid időn belül önként változtatott a jogsértő gyakorlaton.

The post Törvényt sértett két gyorsétteremlánc appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés