:

Leáll a Dunaferr, sokan már kedden felmondtak

Ötezer munkahely forog kockán a napokban Dunaújvárosban, gyors döntésre lesz szükség. Akár a brit Liberty Steel is átveheti a vasmű működtetését, hivatalos ajánlat még nem érkezett.

Elkezdték a Dunai Vasmű kokszolójának leállítását, ha pedig leáll, kihűl és beomlik a fala, soha többé nem lehet újraindítani. Ez egy két-három hetes folyamat, a Dunaferr-ügyet tehát még ebben az évben meg kellene oldani – írja a Népszava. Egy esetleges új kokszoló építése a lap szerint százmilliárd forintba kerülne.

A vasmű két kohója már augsztusban, illetve novemberben leállt, a hideg- és meleghengermű múlt héten fejezte be az árutermelést.

A Dunaferr korábban Kelet-Ukrajnából importált olcsó alapanyagot, a beszállítás azonban 2014-től nehézségekbe ütközött. Később már zavaros orosz háttérrel működött a cég, és pontosan még Gulyás Gergely miniszter sem tudta megmondani, ki a tulajdonos. Azt viszont elárulta, hogy a vállalat 450 milliárd forintos adósságot görget maga előtt, nem csoda, hogy eddig nyilvános ajánlatot senki nem tett a megvételére.

Ki venné meg?

A cég felszámolása akár négy-ötezer munkahely megszűnésével járhat, és a kormány ezt nemrég egy rendelettel meg is könnyítette. A gyárból kapott hírek szerint kedden már tömegesen mondtak fel a Dunaferr dolgozói, mivel aki csak teheti, minél hamarabb szeretne új megélhetést találni a városban vagy annak környékén. Az ügyhöz közel álló források szerint a kormány a Dunaferrt nemzetközi szereplőnek adná el, a múlt héten a brit Liberty Steel emberei látogattak a vasműbe.

Az új rendelet értelmében ha

a cég több mint négyszáz napja nem tett közzé az éves beszámolót, és az utolsó beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot,

akkor a cégbíróság három munkanapon belül megindíthatja a felszámolást. A Dunaferr mögött álló részvénytársaság évek óta nem adott be gazdálkodásáról mérleget a bíróságra. A vállalat bedőlése hatalmas kockázat: nem csak Fejér megye, az egész ország megérezné a Dunaferr megszűnését. Ez érződik a kormány döntéshozatali folyamatán is, november végén Orbán Viktor rendelettel biztosította a vasmű áramellátását, amelyet korábban kikapcsolással fenyegetett az E.on.

A fizetéseket sem rendben utalják

A Vasas Szakszervezeti Szövetség a héten azt írta: a fizetés napját megelőző munkanapon levelet kaptak a cégnél dolgozók. Karácsony előtt a fizetésüknek csak egy részét (nettó 200 ezer forintot) kapták meg december 9-én a dolgozók. A nettó 200 ezer forint vagy annál alacsonyabb fizetéseket ki tudták fizetni egy összegben. Az ennél magasabb béreknél a 200 ezer forint feletti rész kifizetéséig türelmet kért a vállalat. Az, hogy a fennmaradó összegek kifizetése mikor történhet meg, nem szerepel a levélben, csak annyi, hogy akkor fizetnek, ha a társaság külső pénzügyi segítséget kap, vagy kintlévő pénzügyi forrásai rövid időn belül beérkeznek. 

The post Leáll a Dunaferr, sokan már kedden felmondtak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés