:

Végzetes lehet a long-covid szindróma

Elkezdték felmérni a long-covid, vagyis a hosszú covid hatásait az Egyesült Államokban, de a hatóságoknak nincs egyszerű dolguk. Sokan nem kapnak diagnózist, és csak a legsúlyosabb esetek kerülnek be a rendszerbe.

Már legalább 3544 ember halálát kötik egyértelműen a long-covid szindrómához az Egyesült Államokban – derül ki az amerikai járványügyi központ (CDC) szerdán közzétett jelentéséből.

Farida Ahmad, a tanulmány szerzője a Washington Postnak elmondta: a hivatalos adat alapján lényegesen alulbecsülhetjük a long-covid egészségre gyakorolt hatását, amely akár halálos is lehet.

Több ebből Végzetes lehet a long-covid szindróma Pénteken nyílik a Lánchíd – íme, a legfontosabb tudnivalók

A részletes adatokból kiderült, hogy az áldozatok 78,5 százaléka fehér, 56 százalékuk férfi és 47,3 százalékuk tartozott a 65-84 korosztályba. A statisztikát azonban torzíthatja, hogy a fekete és a latino embereknek sokszor kevésbé adott a hozzáférés az egészségügyi rendszerhez, ezért long-covid diagnózist is kevesebben kapnak.

A Mount Sinai Health System rehabilitációs vezetője, David Putrino szerint is erősen alulbecsülték az adatokat. Úgy látja,

ezek a számok azokat fedik le, akik annyira betegek lettek, hogy kórházba kényszerültek és hosszútávú szervi károsodásuk lett.

Minden egyes nap olvashatunk olyan emberekről, akik megbetegedtek, felépültek a covidból, és később hirtelen szívrohamot, stroke-ot, vagy tüdőembóliát kaptak, mondta Putrino a CNN-nek.

A járványnak eddig több mint egymillió amerikai áldozata van, Magyarországon pedig nemrég haladta meg a 48 ezret az áldozatok száma.

The post Végzetes lehet a long-covid szindróma appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés