:

Drasztikusan romlott a magyar egyetemisták lelki egészsége

Drasztikusan romlott a magyar egyetemisták lelki egészsége

A magyar egyetemi hallgatók többsége küzd enyhe, vagy középsúlyos mentális problémával – derült ki a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület (FETA) felméréséből.

Több mint hétezerötszáz egyetemi hallgató segítségével mérte fel a fiatalok mentális egészségét a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület (FETA). Mint kiderült, a magyar felsőoktatási hallgatók valamivel több mint fele enyhe, vagy közepesen súlyos lelki problémákkal küzd.

Az országos vizsgálattal a kutatók fel szeretnék hívni a döntéshozók figyelmét egy
hatékonyabb tanácsadói rendszer kiépítésére – mondta Perényi Andrea, a FETA elnöke.

A résztvevők 29 százaléka érezte úgy, hogy anyagi forrásai nem biztosítanak stabil körülményeket egyetemi tanulmányaikhoz. Az egyetemisták 54 százaléka dolgozik, a munkát vállalók közel fele, 46 százaléka pedig több mint 21 órát dolgozik hetente, amely a diákokat túlterheltséggel és korai
kiégéssel fenyegeti.

Legyél jobb! Takács Dalma 7 perc olvasás
CBD olaj, felnőtt színező, táncterápia: 8 ajándékötlet, amivel támogathatod szeretteid mentális egészségét
Legyél jobb! Takács Dalma 8 perc olvasás
Három pszichológus írt egy önismereti könyvet azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a terápiát

Görgetés és evés

A kutatók arra is rákérdeztek, hogyan küzdöttek a diákok a karanténnal és más krízishelyzetekkel. A legnépszerűbb stratégia a közösségi média fokozott használata és az evés volt. Sokan az online játékokba, vagy az alkoholfogyasztásba menekültek, kevesebben használták megküzdési stratégiaként a pornófogyasztást és a dohányzást. Az önsértés, valamint a nyugtatók, kábítószerek használata a megkérdezettek körében ritkának számított.

A sport viszont népszerű: a megkérdezettek több mint 26 százaléka heti egyszer-háromszor mozog, közel 10 százalékuk pedig heti négyszer, vagy többször. Ezzel szemben 37,5 százalék válaszolta azt, hogy egyáltalán nem végez testmozgást.

Az egyetemeken működő tanácsadási szolgáltatásokról, így az életvezetési tanácsadásról a kitöltők 62 százaléka, a karrier tanácsadásról 53 százaléka még csak nem is hallott.

Intézményi életvezetési tanácsadást csak a hallgatók 4,4 százaléka vett igénybe.

Az ELTE PPK Életvezetési Tanácsadójában dolgozó hét pszichológus és egy pszichiáter szakmai szolgáltatásait egyébként bármely kar hallgatója, illetve az egyetem oktatói is ingyenesen vehetik igénybe angol és magyar nyelven – mondta el Karner Orsolya, a kar adjunktusa.

A kutatás során Magyarország 47 felsőoktatási intézményből összesen 7639 érvényesen kitöltött kérdőívet vizsgáltak, nagyrészt gazdaságtudományi, bölcsészeti és műszaki képzési területekről. Az összes kitöltő csaknem 70%-a nő volt. A kutatási beszámoló teljes terjedelmében olvasható a FETA holnapján.

The post Drasztikusan romlott a magyar egyetemisták lelki egészsége appeared first on Forbes.hu.