:

Szivárgást észleltek a Nemzetközi Űrállomáson

Szivárgást észleltek a Nemzetközi Űrállomáson

Szivárgás miatt lemondta a NASA és az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz két orosz űrhajós űrsétáját a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) – írja az MTI.

Szerdán késő este a kozmonauták arra készültek, hogy kiszálljanak az űrállomásból, amikor észrevették, hogy egy csatlakozó űrkapszulából hűtőfolyadék szivárog.

A NASA Johnson Űrközpontja szerint sem Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin, sem az ISS többi űrhajósa nem volt veszélyben.

Handout / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

A két orosz éppen felvette a védőöltözetét és nyomásmentesítettek, amikor az élőben közvetítő kamera monitorján megjelent a szivárgás képe. Az orosz űrhajósoknak már másodszor kellett lemondaniuk az űrsétát, először november 25-én szerettek volna egy radiátort átvinni az ISS egyik moduljából a másikba. Ekkor az űrhajósok orosz gyártmányú Orlan űrruhájának a hűtőszivattyúival kapcsolatban merült fel gond.

Szerda éjjel a földi szakemberek azt látták az élő videóközvetítésen, hogy a Prokopjevet, Petelint, valamint az amerikai Frank Rubiót az űrállomásra szállító Szojuz MS-22 kapszulából folyadék és részecskék áramolnak, miközben nyomáscsökkenést is észleltek. A szivárgás órák múlva sem maradt abba.

Az űrsétára készülő kozmonauták visszaállították a zsilip légnyomását, levették a felszerelést, majd visszatértek az ISS-re. Az orosz és az amerikai űrhivatal azt tervezi, hogy kivizsgálja, milyen hatása lehetett a szivárgásnak a Szojuzra.

The post Szivárgást észleltek a Nemzetközi Űrállomáson first appeared on 24.hu.