:

Késik a magyarországi kifizetéseknek zöld utat adó uniós megállapodás véglegesítése

Elhalasztotta az EU a hétfői uniós megállapodás véglegesítését. Ebbe a csomagba tartoznak a Magyarországnak járó uniós források is.

Vélhetően a globális minimumadóval kapcsolatos lengyel fenntartások késleltetik a hét elején elfogadott uniós megállapodás véglegesítését – írja a Népszava. Értesüléseik szerint a szerda délutánra tervezett véglegesítés vita nélkül, úgynevezett írásos eljárás keretében történt volna meg. Az eljárás új határideje a Népszava szerint csütörtök dél lehet.

A lengyelek az adózási megállapodást kifogásolják, amit már a magyar kormány előtt elleneztek, de korábban beadták a derekukat.

A mostani helyzet viszont azt mutatja, a magyar kormánynak tett engedményeket látva ismét meggondolták magukat.

Magyarország mentességet kapott a rendelkezés alól, azaz a magyar iparűzési adó beleszámít majd a globális minimumadóba.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az uniós megállapodással kapcsolatos keddi sajtótájékoztatón azt mondta, abban bízik, hogy napokon belül aláírhatják a megállapodásokat. Pontos időpontot akkor ő sem tudott.

Több ebből Navracsics: Napokon belül aláírunk, jövőre a teljes összeget is megkaphatjuk Bod Péter Ákos: Még nem értünk célba, 200 oldalon sorolják, mit kéne tenni az uniós pénzekért

A héten elején még mást emlegettek

Ahogy arról korábban a Forbes.hu-n is beszámoltunk, sikerült megegyezni a Magyarországnak járó uniós forrásokról, Ukrajna támogatásáról és a globális minimumadóról is az uniós nagykövetek a COREPER (Állandó Képviselők Bizottsága) hétfő esti ülésén.

Feltételekkel, de jóváhagyták az 5,8 milliárd euró (közel 2400 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási tervet. Ez közel 2400 milliárd forintot jelent a helyreállítási alap keretében, ennek 48 százaléka zöld projektek finanszírozására, további 30 százalékot pedig digitális készségek fejlesztésére fordítják – mondta a miniszter. Elfogadták a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is. Az az alku született, hogy az uniós források 55 százalékát zárolják, szemben a korábban javasolt 65 százalékkal. A megállapodás értelmében a befagyasztott keretet mérsékelve, 2600 milliárd forintnyi forrás kifizetését függesztik fel, a korábban javasolt 3000 milliárddal szemben.Megállapodtak a nemzetközi multik 15 százalékos globális minimumadójáról, a magyar kormány pedig engedményt kapott. Ennek értelmében nem kell majd a magyarországi 9 százalékos társasági adókulcsot felemelni, mert a magyar iparűzési adót számíthatják majd be a globális minimumadóba.Elfogadták az unió 18 milliárdos segélycsomagját Ukrajna számára (amit ennek értelmében Magyarország nem vétóz tovább). Korábban a magyar kormány ellenezte, hogy az Európai Bizottság hitelt vegyen fel az Ukrajnának ígért támogatás finanszírozására, ehelyett azt javasolta, hogy a 27 tagállam egyenként kössön kétoldalú (bilaterális) megállapodásokat a kijevi kormánnyal, és saját feltételekkel segítsen Ukrajnának. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden még azt mondta, ezt az EU a költségvetéséből fogja finanszírozni. Mostanra kiderült, hogy az állítás nem állta meg a helyét, ugyanis tagországok hitelt vesznek fel Ukrajna megsegítésére. A hitel fedezetét a Népszava szerint a közösségi büdzsé bevételi és tényleges kiadási oldala közötti mozgástér biztosítja.

Az első két kérdéshez csak a tagállamok minősített többsége szükséghez, de az utolsó kettőhöz egyhangú beleegyezés kell, ezt a magyar kormány nem adta meg, egészen hétfőig.

The post Késik a magyarországi kifizetéseknek zöld utat adó uniós megállapodás véglegesítése appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés