:

Ez a Naprendszer egyik legpokolibb helye

Ez a Naprendszer egyik legpokolibb helye

Első alkalommal fog közel repülni a Naprendszer egyik legpokolibb égitestéhez a NASA űrszondája, a Juno – írja a CNN. A manővert december 15-én hajtják végre, a következő másfél évben kilenc hasonló repülést terveznek. Két alkalommal a Juno mindössze 1500 kilométerre lesz az Io felszínétől.

Az Io a Jupiter egyik holdja, az égitestre extrém vulkanizmus jellemző.

Az objektumot nagyjából úgy érdemes elképzelni, mint a Star Wars-univerzum Mustafarját. A Juno adatai révén a szakértők jobban megismerhetik a hold tűzhányóit, illetve hogy aktivitása milyen interakcióban van a Jupiterrel.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

„A csapat nagyon izgatott, amiért a Juno kiterjesztett küldetése a Jupiter holdjainak tanulmányozását is magába foglalja. Minden közeli elrepüléssel rengeteg új információhoz jutottunk” – mondta Scott Bolton, a Southwest Research Institute munkatársa és a projekt vezető kutatója. Bár az űreszköz szenzorjait alapvetően a Jupiter vizsgálatára fejlesztették ki, a gázóriás holdjait is elemezhetik velük.

A Juno 2016 óta kering a Jupiter körül. Az elsődleges misszió már lezárult, a meghosszabbított küldetés tavaly kezdődött, és 2025-ig tart.

The post Ez a Naprendszer egyik legpokolibb helye first appeared on 24.hu.