:

Minimálbér: megvan a megállapodás, ez vár ránk január 1-től

Meg tudtak egyezni a felek – úgy tűnik, alacsonyabb lesz az emelés mértéke, mint amekkora átlagos inflációra számítanak az elemzők 2023-ra.

Megállapodtak a felek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén a minimálbér és a garantált bérminimum január elsejétől érvényes összegéről – számolt be róla a Portfolio. A tárgyaló felek közül minden érintett szervezet alá fogja írni a megállapodást.

Mennyi az annyi?

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a tárgyalások eredményéről, e szerint (ahogy arról tegnap is értesülni lehetett):

a minimálbér jövőre 16 százalékkal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz (200 ezer embert érint);a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal bruttó 296 400 forintra emelkedik (730 ezer embert érint). Több ebből Minimálbér: megvan a megállapodás, ez vár ránk január 1-től Prémium bankolás – kiemelt lehetőségekkel

Korrekció, reáljövedelem

Czomba azt is elmondta, hogy arra számít, a döntések az összegek felett levő béreket is jelentősen megtolja.

A Portfolio kérdésére elárulta azt is, hogy év közben a felek újra leülnek tárgyalni a megállapodott béremelés mértékének esetleges korrekciójáról, ha az az első fél év adatait és a gazdasági helyeztet megvizsgálva indokolt.

Rövid elemzésében a lap azt is hozzáteszi,

hogy az emelések összege várhatóan alacsonyabb lesz, mint a 2023-ra várható éves átlagos infláció, amit az elemzők e pillanatban 17-18 százalék környékére várnak.

Ebből kiindulva a minimálbéren dolgozók reáljövedelem csökkenést fognak elszenvedni.

Előzmények

Ahogy arról menet közben a Forbes.hu-n is írtunk, már a múlt héten egyre közelebb jártak a felek a megállapodáshoz, bár akkor még egyes szakszervezetek 20 százalék feletti emelést tartottak szükségesnek.Orbán Viktor kormányfő szintén a héten jelentette be, hogy a kormány január elsejétől 15 százalékkal emeli meg a nyugdíjakat.

The post Minimálbér: megvan a megállapodás, ez vár ránk január 1-től appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés