:
Breaking News

Hanggömböt varázsol a fej köré a világ egyik legfurább fülhallgatója

Hanggömböt varázsol a fej köré a világ egyik legfurább fülhallgatója

Létezik egy olyan fülhallgató, ami nem tömíti el a hallójáratokat és nem zárja el az embert a külvilág zajaitól. Ez a szokatlan kialakítású Airhooks, amely elég izgalmasnak tűnt ahhoz, hogy tegyünk vele egy próbát. Hogy működik? Mire jó? Jól szól? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Régóta dolgoznak a tech cégek azon, hogy olyan viselhető audioeszközzel rukkoljanak elő, ami a hagyományos fej- és fülhallgatóktól eltérően nem zárja el vagy fedi le a fület.

Üzlet Vámosi Ágoston 9 perc olvasás
Kiírta, hogy 1 liter benzint ad, de most még rosszabbra készül, hiába a piaci ár
A jó élet Szalai Péter 11 perc olvasás
Kütyüt karácsonyra? Miért ne? Van 8 szuper tippünk!
Üzlet Szalai Péter 8 perc olvasás
Lesz hiány kütyükből a fa alatt?

A sokáig ígéretesnek tűnő, úgynevezett csontrezgéses készülékek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A hangszórókkal megtámogatott nyakpántok pedig nehezek és picit kényelmetlenek, emiatt mozogni nem olyan jó bennük.

A 2005-ben alapított MEE Audio (Music Enjoyment for Everyone) azonban a közelmúltban teljesen új útra lépett Airhooks nevű termékével, amelyről azt ígérik, hogy egy olyan fülhallgató, amit nem a fülbe kell dugni.

Fejpánt

Az Airhooks tulajdonképpen egy fejpánt, ami nagyjából a tarkó vonalában fut végig, és amelyet két kampó révén lehet a fülekre akasztani.

A kis kampókkal lehet a fülbe akasztani. Kép: MEE

Ezen akasztókban található egy-egy mini hangszóró, amiket úgy pozícionáltak, hogy a hallószervbe juttassák a hangokat. A masina totálisan vezeték nélküli, hiszen Bluetooth kapcsolat révén lehet rá eljuttatni az audiotartalmakat a kompatibilis eszközökről, tehát például egy okostelefonról vagy számítógépről.

Kényelmes?

Egy ilyen eszköz esetében kulcsfontosságú a kényelem, hiszen ha nem komfortos, nyomja a fület, akkor az egész semmit sem ér. Itt ezt viszont egész jól megoldották, hiszen a tömege csupán 17 gramm, és gyakorlatilag nem is nagyon érezni a súlyát. IPX4 minősítésű, azaz attól nem lesz semmi baja, ha megázik, de azért úszáshoz már nem ajánlott.

Stabilan ül, így akár sportoláshoz is használható. Kép: MEE

A fejen-fülön egyébként az Airhooks kifejezetten stabilan ült, nem nagyon akart leesni, ami azért mindenképpen pozitívum. E téren jobban teljesít, mint a manapság rém divatosnak számító, úgynevezett valódi vezeték nélküli fülesek, tehát például az Apple AirPods és társaik.

Energiaellátás

A vezeték nélküli koncepció értelemszerűen azt is jelenti, hogy szüksége van beépített akkumulátorra, amely a működéshez szükséges energiát biztosítja.

Ott a kis hangszóró!

Ez jelen esetben egy 120 mAh-s telep, ami mintegy 6 órányi üzemidőt szavatol úgy, hogy 90 perc alatt telenyomni energiával teljesen lemerült állapotában.

Ez a 6 óra nem kifejezetten sok, hiszen például egy hosszabb repülőútra már nem elég, de sajnos jelenleg ez az érték abszolút általánosnak számít egy ilyen kategóriájú eszköz esetében.

Jelenleg még nem léteznek, vagy legalábbis a nem katonai felhasználóknak szánt szektorba még nem szivárogtak le azok az eljárások, amelyek lehetővé tennének ilyen méretben lényegesen nagyobb üzemidő elérését.

Hangminőség

Hogy mennyire működik jól ez a koncepció a valóságban? A két kis hangszóró egy mini hangbuborékot hoz létre a fej körül, amiből a körülöttünk állók nem sokat hallanak. A felhasználó viszont igen, azaz a hangok tényleg eljutnak a hallószervbe. Ráadásul úgy, hogy közben a külvilág zajait, hangjait is jól hallja. Tehát az MEE Airhooks egy olyan eszköz amely tényleg nem izolálja tulajdonosát.

A hangminőség sajnos messze van a tökéletestől. Kép: MEE

A hangerő rendben van, zavaró hanghibákba, tehát mondjuk sistergésbe vagy búgásba nem lehet belefutni. Elképesztően jó hangminőségről mégsem beszélhetünk. A basszusokkal a termék ugyanis kifejezetten szűkmarkúan bánik, és így a mélyek gyakorlatilag érzékelhetetlenek. Emiatt a végeredmény meglehetősen steril, élettelen lesz.

Amit hallunk, az háttérzene-hallgatáshoz megteszi, az odafigyelős, elmélyült zeneélvezethez már kevés.

Viszont értelemszerűen rádiós beszélgetésekhez, podcastokhoz, hangoskönyvekhez remek megoldás lehet. A modell rendelkezik beépített mikrofonokkal is, így telefonbeszélgetések lebonyolítására is alkalmas, azaz gyakorlat olyan, mint egy headset.

Kinek válhat be?

A MEE Airhooks egy életképes eszköz, de azért mindenkinek nem ajánlanám. Azoknak jöhet jól, akik mindenképpen kapcsolatban szeretnének maradni a külvilággal úgy, hogy közben valamilyen audiotartalmat juttatnának be a fülükbe.

Munka és tanulás során is beválhat. Kép: MEE


Ideális megoldás lehet egy boltban, üzletben, amikor bármikor megszólíthatják az embert a vásárlók, valamint irodákban is, ahol lényeges, hogy a munkatársak tudjanak mindig kommunikálni egymással.

Nagyon jól jöhet kerékpározásnál, amikor létfontosságú, hogy halljuk a forgalom, a külvilág zajait, és hasonló okok miatt beválhat városi futásnál is.


A MEE Airhooks egy érdekes eszköz, amire szánták, arra alkalmas is, de azért még bőven van hova fejlődni. A termék ára viszont egyáltalán nem vészes, már 32 000 forintért hozzá lehet jutni, és ennyit azért simán megérhet annak, akinek egy ilyen jellegű, viselhető hangeszközre van szüksége.

A MEE Airhooksot a márka magyarországi forgalmazója, a Muzix Audio adta kölcsön. Köszi szépen!

The post Hanggömböt varázsol a fej köré a világ egyik legfurább fülhallgatója appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés