:

8 karácsonyi ajándékötlet kultúrafalóknak

8 karácsonyi ajándékötlet kultúrafalóknak

Még van néhány nap karácsonyig, és naná, hogy a kultúra a legjobb ajándék. Ajánlunk pár könyvet az utóbbi pár hónap friss megjelenéseiből, és ha élményt szeretnél adni, ahhoz is adunk pár tippet bérletre, sétára, jegyre. Karácsonyig mind megérkezik.

Összeállította: G. Tóth Ilda és Madzin Emília.

1. Ördögkatlan-bérlet

Tizenhatodszor lesz Ördögkatlan Fesztivál Nagyharsányban és környékén a megszokott jelszóval: Nem vagyunk normálisak! Kiss Móni és Bérczes László, a két alapító és főszervező azt ígéri, 2023. augusztus 1. és 5. között megint több tucat koncertet, színházi előadást. beszélgetést, kiállítást és mindenféle más kultúrprogramot lehet megtekinteni a mezítlábas fesztiválon. Bérletet pedig december 31. előtt érdemes váltani, ajándékba is szuper. Idén olyan bérletkonstrukciókat is kitaláltak, amelyekkel egy csomagban Mezítlábas, Csíkos vagy Mezítlábas-Csíkos Katlanbarát támogatóvá válhat, aki vásárol, azaz a vételáron felül ötezer, tízezer, illetve húszezer forinttal is támogathatod a Katlant. (G. Tóth Ilda)

Bérletárak: 16 ezer forint / páros bérlet: 30 ezer forint (dec. 31-éig)

Fotó: Ördögkatlan

2. Rakovszky Zsuzsa: Az idők jelei

A Magvető Kiadó egyik karácsony előtt megjelent regénye a 16. századi Münsterbe kalauzolja el az olvasókat, abba az időszakba, amikor a felekezetek közti feszültség egyre élesebb lett a városban. Először a katolikusok és a lutheránusok állnak szemben egymással, aztán az új tanok hívei között dúlnak harcok, mindezt Liza, a néma cselédlány szemén keresztül látjuk. Mivel nem tud beszélni, előtte nem titkolózik senki. Komor, kissé groteszk regény az emberi kiszolgáltatottságról. (G. Tóth Ilda)

Ára: 5499 forint

Magvető Kiadó, 2022

3. Cirko-bérlet

Jobbnál jobb filmeket vetítenek mindennap a Cirko-gejzír artmoziban, legutóbb például Jancsó Miklós filmjeiből válogattak kedd esténként a Holnap lesz fácán című filmszemle keretében, és ez januárban Sára Sándor, majd Szabó István filmjeivel folytatódik. Az effajta kuriózumok mellett persze az aktuális művészfilmeket is adják, hetek óta műsoron van például Ruben Östlund legújabb sikerfilmje, A szomorúság háromszöge, és az ünnepek között jön A kis Nicolas című családi animációs film. A magyar alkotások közt pedig éppen a Larry és a Veszélyes lehet a fagyi közül lehet választani, ha bérletet veszel. A Cirko-bérlettel korlátlanul járhatsz a Cirkóba. Kipróbáltuk, megéri, ráadásul klassz csomagolós videóval ajándékozhatod oda. (G. Tóth Ilda)

Ára: 19 000 forint (féléves), illetve 29 000 forint (éves)

Az ajándéknak szánt bérletet mókás videóval lehet átadni. Fotó: Cirko-Gejzír

4. Sara Nisha Adams: A könyvlista

Szabados Ági Libertine Könyvkiadójának első regénye, stílusosan egy könyvtárban játszódik, és könyvekről szól. Egyik főszereplője Mukesh, a frissen megözvegyült, idős úr, aki néhai felesége egyik könyvét viszi vissza a könyvtárba, és találkozik az ott dolgozó fiatal lánnyal, Aleishával. A könyvtároskodáshoz eleinte nem sok kedvet érző Aleishának a kezébe akad egy különleges könyvlista, elolvasásra vágyó könyvcímekkel. A regény kettejük kapcsolatáról, meg persze az olvasás különös értékéről szól. Nem véletlenül választhatta ezt Szabados Ági első külföldi regényének, hiszen maga is az olvasást népszerűsíti évek óta Nincs időm olvasni kihívásával. A szerző, az Angliában élő, indiai származású Sara Nisha Adams el is jött Magyarországra bemutatni a kötetét. A regény csak a két Libertine boltban (az új Szegeden van) és annak webshopjában kapható. (G. Tóth Ilda)

Ára: 4 799 forint

Libertine Könyvkiadó, 2022

5. Cinego éves előfizetés

Korábban a művészfilmek magyar Netflixeként hivatkoztunk a Cinegora, ahol a rangos filmművészeti díjakkal kitüntetett nemzetközi és hazai filmek mellett nagy klasszikusok is fellelhetőek. A streamingplatform a Mozinet filmforgalmazó mögött álló Böszörményi Gábor projektje, a Cinegoval az indulása után hosszabban is foglalkoztunk. A platformon keresztül olyan díjnyertes magyar filmek érhetőek el, mint a Testről és lélekről, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan vagy a Külön falka, de az Oscar-díjas Élősködők vagy A négyzet is megtalálható a Cinego kínálatában. (Madzin Emília)

Ára: 18 900 forint (éves előfizetés)

Fotó: Cinego

6. Szkéné-bérlet

A Műegyetem főépületében működő színházban jobbnál jobb alkotók és alternatív társulatok repertoárjából lehet választani. Rendszeresen itt tartja premierjeit például a Forte Társulat, és itt mutatják be az Ördögkatlan-produkciókat is a fesztivál után, például ilyen Háy János: Elem című novellájának színpadi változata Bérczes László rendezésében, Kerekes Évával és Mucsi Zoltánnal. Válogathatunk a Nézőművészeti Kft. szórakoztató darabjaiból, vagy megnézhetjük Székely Csaba Bánya-trilógiájának két részét is. Régóta játsszák a Vádli Alkalmi Társulás előadásában a Caligula helytartóját, és érdemes megnézni az egyik friss bemutatót, a Fényeskedjék neki című drámát. Sőt, felhozták a Pécsi Nemzeti Színházból Tar Sándor: A mi utcánk című regényének egyszemélyes, fergeteges színpadi változatát Köles Ferenc előadásában. (Az egyetemi fagyszünet miatt várhatóan február közepéig a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban, a Trafóban, valamint a Radnóti Színház műsorán láthatók a szkénés előadások.)

A SzkéNézz szabadon! fantázianevű bérlettel magad állíthatod össze, melyik négy előadást nézed meg, pontosabban ha ajándékba veszed, akkor az ajándékozott. Egy évig érvényes, nagyjából húszszázalékos kedvezményt jelent. (G. Tóth Ilda)

Ára: 13 500 forint

7. Hosszúlépés a körúton túl + Ajándék sétajegy

Kevesen ismerik úgy a fővárost, mint Koniorczyk Borbála és Merker Dávid. A Hosszúlépés. Járunk? tematikus séták mögött álló szerzőpáros második könyve idén jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában. A kötetből a belvároson kívül eső izgalmas területek történetét ismerhetjük meg négy útvonal mentén: Újpesttől kezdve az Istenhegyi úton át egészen Csepelig avatnak be a város rejtett titkaiba. A könyv mellé tökéletes kiegészítő lehet a szabadon felhasználható sétajegy, a Hosszúlépés jóvoltából többtucat sétaútvonal közül választhatunk. (Madzin Emília)

Ára: 7 490 forint (könyv) + 5 790 forint (sétajegy)

Fotó: Hosszúlépés. Járunk?

8. Koncertjegy

Már most kezd betelni a 2023-as hazai koncertnaptár, csupa külföldi sztárral. Csak hogy párat említsünk: Robbie Williams a Budapest Arénában, Plácidó Domingo az MVM Dome-ban ad koncertet márciusban, a Depeche Mode pedig a Puskás Arénába érkezik. De ha az ajándékozottunkra bíznánk a választást, a Budapest Park pedig szabadon felhasználható ajándékutalványt is kínál, amivel lehetetlen mellé lőni. Jövőre többek között koncertet ad a hazai felkapott előadók mellett Machine Gun Kelly, a Thy Catafalque és a Platon Karataev, vagy a dupla koncerttel visszatérő Kispál és a Borz. (Madzin Emília)

Ára: 2 500-20 000 forint között (a Budapest Park ajándékutalványai)

Fotó: Budapest Park Facebook-oldala

The post 8 karácsonyi ajándékötlet kultúrafalóknak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés