:

Minden nagyon drága? Akkor végre van esélyünk egy normális karácsonyra

Minden nagyon drága? Akkor végre van esélyünk egy normális karácsonyra

Egy tízezer fős kutatásban a negyedik leggyakoribb asszociáció a karácsonyra a stressz szó lett. Ha egyedül nem tudunk megküzdeni a család, a barátok és magunk elvárásaival, nézzük meg, mennyibe kerül egy kiló vaj a bejglibe, és máris könnyebb lesz az elengedés. Tippek egy tudatosabb, normálisabb, nyugisabb karácsonyhoz.

12 ország tízezer válaszadójával készült el december elején az Ipsos és a Synthesio karácsonyi kutatása, ami az idei ünnephez kötődő elvárásokat és terveket mérte. Az eredményekből az látszik, hogy a globális bizonytalanság és infláció ellenére a fogyasztók igyekeznek ünnepi hangulatba kerülni.

Két szóval foglalták össze a fogyasztói hangulatot: szorongás és várakozás.

A nyugtalanságot a gazdasági bizonytalanság és az emelkedő árak táplálják, hiába kell évről évre többet fizetni élelmiszerekért, az elmúlt egy év áremelkedése sokaknál lépett át lélektani határokat. Ugyanakkor azt nagyon várják, hogy a covid után újra részt vegyek a családi összejöveteleken, ez különösen azokra az országokra igaz, ahol a tavalyi karácsonyt megtépázták a kijárási korlátozások.

Magyarország szorong legjobban az infláció miatt

Összességében a tavalyi ünnephez képest 34 százalék mondja, hogy az izgalom nagyobb lesz, míg 15 százalékuk nem olyan izgatott, mint tavaly. 29 százalék mondja, hogy az ajándékokra szánt költségvetésük csökkenni fog, 26 százalék büdzséje pedig növekedni.

Az infláció miatt a válaszadók 87 százaléka szorong, ennek pedig azonnali következménye van az ünnepi vásárlásokra: 47 százaléknak a költségek jelentősen befolyásolják az ünnepi vásárlásokat, de 43 százaléknak magát az ünneplést is.

Egy másik, októberi Ipsos-kutatásban, ami szintén a szorongásfaktorokat mérte, 13 országban végzett első helyen az infláció, köztük Magyarországon is.

Lengyelországban az infláció miatt jobban aggódnak, mint a covid miatt aggódtak akkor, amikor tetőzött.

A jó hír az, hogy az inflációs szorongás ellenére (vagy épp ezért) van esély egy szép, teljes és leginkább normális karácsonyra, amihez Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa adott tippeket.

Több ebből Minden nagyon drága? Akkor végre van esélyünk egy normális karácsonyra Önfeledt szex karácsonyi ajándékba. Miért ne?

„Aki az év során is odafigyel, tudatosabban vásárol, az valószínűleg a karácsonyt is tudatosabban csinálja, aki meg nem, annak nem karácsonykor kell nekifognia” – kezdi Noémi. Ő hisz abban, hogy ennek a napnak meg kell adni a módját, és nem egy fűtetlen szobában, fa és ajándékok nélkül örülni a tudatosságunknak egy tál leves társaságában. De ahhoz, hogy ne vásároljunk agyba-főbe nem kell sok, csak elhatározás, tervezés és odafigyelés.

Akinek ismerősek a tippek, az is olvasson tovább. Még nem késő átgondolni az idei ünnepet, és akkor talán jövőre nem a szorongás lesz a negyedik leggyakoribb szó arra a kérdésre, hogy mit jut eszébe a karácsonyról.

Andacs Noémi nem hisz a végletekben karácsonykor sem. Fotó: Sebestyén László

Az ajándékok

Ne gondoljuk, hogy az élményajándékozás megúszós. Hány olyan baráti társaság van, akik egész évben alig látják egymást? Ha magunkra vesszük a szervezés terheit és karácsonyra összejövünk, biztosan mindenkinek maradandóbb élményt okoz, mint egy vásárlási utalvány.

Az idei szezonban a legtöbb országban továbbra is a ruházati cikkek (45%) a legkedveltebb ajándék,

ezt követik a játékok (35%), valamint a szépségápolási cikkek (32%), élelmiszerek és alkoholos italok (30%). Ha mindenáron tárgyat akarunk venni, racionalizáljunk, és kérdezzük meg az illetőt, mire van szüksége. Ha nem akarjuk, hogy elvesszen a meglepetés, mondjon többet, és valamelyiket megkapja” – mondja Noémi.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének egyik fő tevékenysége a gyártóktól függetlenül elvégzett laboratóriumi terméktesztelés. Ezekben egységes szempontrendszer alapján tesztelik több márka ugyanazon termékét a kávéfőzőktől a robotporszívókon át a matracokig. Azt vizsgálják, hogy mennyire jól töltik be a funkciójukat, pl. milyen jól aprít a zöldségdaráló, milyen könnyen használhatók, és sok esetben tartósságot is vizsgálnak.

Az egységes szempontrendszer miatt, könnyen összehasonlíthatók az eredmények egy-egy termékcsoporton belül. A hozzáféréssel minden termékcsoport tesztjét elérjük, és olyan gépet vehetünk, ami évekig szolgál majd.

„Általános tapasztalat minden termékcsoportnál, hogy   nem a legdrágább  termékek a legjobbak, és közepes árkategóriában találunk nagyon jól működő háztartási gépet, de gyengét is

  – mondja Noémi.

A rossz ajándék Noémi szerint az, ami semmilyen szempontot nem vesz figyelembe. Ha olyannak veszünk ajándékot, akit nem ismerünk igazán, annak nem kell ajándékot venni is lehet különleges apróságot találni kézműves vásárokban, de Noémi szerint szorítkozzunk az elfogyasztható termékekre, mert annak mindenki örül. Vagy adakozzunk a nevében egy civil szervezetnek, ahol biztosan jobban kell a pénz. Ha a családot semmiképp sem lehet lebeszélni az ajándékozásról, magunknak is kérhetjük ajándékként, hogy egy általunk szimpatikusnak tartott szervezetnek adományozzák az ajándék vásárlásra tervezett pénzt. 

A vacsora

Sokaknak az ünnep legfontosabb része nem elítélhető módon. A karácsonyi főzésben a stresszen kívül a legnagyobb baj a pazarlás, ezért készüljünk kevesebb, de különlegesebb ételekkel. Az adagok kalkulációjában segíthet a Maradék nélkül összefoglalója. Ha nagyobb a vendégség, mindenki hozzon valamit, és osszuk meg a terheket és a maradékokat is.

Egy olyan országban, ahol az élelmiszerárak több mint duplájára nőttek egy év alatt, a fenntarthatósági szempontok a spórolásban is sokat segíthetnek, így árban is előnyösebb a szezonális zöldségek és gyümölcsök választása. Ebben segítségre lehet az egyesület idénynövény naptára, ahol receptet is találunk a szezonális alapanyagokhoz.

„Azt a minimális halmennyiséget, amit a magyarok elfogyasztanak, gyakorlatilag ebben a három napban eszik meg”

– mondja Noémi, és hangsúlyozza, hogy lehetőleg édesvízi halat válasszunk. Ezekből a piacon vagy a nagyobb szupermarketekben könnyen találunk hazait, ami keveset utazott, és  olcsóbb is lesz a norvég lazacnál.

A fa

Az elmúlt évek favitáit összefoglalva Noémi álláspontja az, hogy oké a vágott fa egy évben egyszer. Ezek a fenyőfák ültetvényekről származnak, nem arra születtek, hogy évtizedekig megkössék a szén-dioxidot. Ökológiai szempontból tehát nem katasztrófa, hogy kivágják őket.

A műfenyőt legalább 20 évig kell használni, hogy kompenzálja a gyártás szennyezését, de nincs az a műfenyő, ami 20 évig ugyanolyan szép marad, így érdemes ezt kerülni. A földlabdával tartott fa kiültetése ritkán sikeres, de ma már több kertészet ajánl fakölcsönzési szolgáltatást, ilyenkor vissza lehet vinni a fát és az árát levásárolhatjuk más termékekre.

A jó élet Forbes 7 perc olvasás
8 karácsonyi ajándékötlet kultúrafalóknak
A jó élet Somogyi Szonja 7 perc olvasás
8 karácsonyi ajándékötlet otthonülőknek
A jó élet Takács Dalma 6 perc olvasás
8 karácsonyi ajándékötlet, ha több minőségi időt szeretnél tölteni a családoddal

A hozzáállás

Noémi nem hisz a végletekben. „Mindig a legkisebb ellenállás felé haladjunk. Ha a családi vacsora amúgy sem szokott a legnyugisabb lenni, nem kell lenyomni a család torkán, hogy idén nincs hatfogásos menü.

Mindenkinél mással lehet elérni az ingerküszöböt, lehet, hogy a menü egyszerűsítése helyett a racionálisabb ajándék vásárlással vagy az eldobható csomagolás kiváltásával nagyobb sikert aratunk.

Akkor ezzel indítsuk a családi reformot, de itt is fontos, hogy kis lépésekkel haladjunk, ne akarjuk egyszerre drasztikusan megváltoztatni a sok évtizedes berögzült szokásokat, mert garantáltan kudarc lesz a vége. Érdemes az év korábbi részében már jó előre átbeszélni, átgondolni, milyen legyen a karácsonyunk, és nem akkor reformálni, amikor már idő szűkében vagyunk” – mondja Noémi a hozzáállásról.

Szerinte a válság mindig lehetőséget ad arra, hogy átrendezzük a prioritásainkat, így volt ez a covidnál is, amikor a környezetvédelmi szakértők körében arra számítottak, hogy a pánik után kicsit tudatosabb, zöldebb és kevésbé pazarló úton mehetünk tovább. Akkor nem így lett, most a kibontakozó recesszió a maga morbid módján újra megadja ezt a lehetőséget sokaknak.  De ha ilyen társadalmi összváltozásokig nem is merészkedünk, elég azt átgondolni, hogy mit szeretnénk, miről szóljon igazán a karácsonyunk.

Fotó: Sebestyén László

The post Minden nagyon drága? Akkor végre van esélyünk egy normális karácsonyra appeared first on Forbes.hu.