:

Kamara: Az orvosnak ezentúl a főnöknél kell bevágódni a magasabb fizetésért

Akár a fizetésének 20 százalékát is elveszítheti az az orvos, aki nem teljesít elég jól, a szempontokat azonban még nem határozták meg. Az orvoskamara alelnöke egyfajta intézményesített hálapénzről és spontán kórházbezárásokról beszélt.

Arculcsapásnak nevezte az egészségügy átalakítását a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, Lénárd Rita. Az új rendszer erősíti a hierarchikus viszonyokat és visszahozza a hálapénzt. Az is előfordulhat, hogy a kórházak nem tudnak ügyeleti rendszert felállítani, és ezért nem fogadnak betegeket – mondta a MOK alelnöke a 24.hu-nak adott interjújában.

Arról, intézményesített hálapénz alatt mit ért, úgy fogalmazott Lénárd:

„Azt, hogy az orvos majd behódol a főnökének, valahogy bekerül a kegyeibe, és számokat produkál csak azért, hogy jobb fizetést kapjon. Lehet, hogy többet műt majd, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy minden beteg jól fog ezzel járni.”

Vezényszóra

Eddig 4 500 orvos jelezte, hogy kész letétbe helyezni a felmondását, Lénárd szerint pedig tömeges felmondás várható. Főleg a fiatalabb orvosok körében várható felmondáshullám, de a kamara tagjainak 20 százaléka 70 év feletti, ők pedig nem fogják tolerálni az átvezénylést. Az új rendszerben ugyanis előfordulhat, hogy egy orvos 60 kilométerrel arrébb, napi három óra ingázással fogja tudni csak elvégezni a munkáját.

„Mintha a pénzemet egyik zsebemből a másikba tenném. Ettől nem lesz több pénzem”

– mondta erről Lénárd.

A kisebb kórházakban már most egy-két orvos tart fenn egész osztályokat, előfordulhat, hogy ezek az intézmények spontán bezárnak. Mindennapos helyzet, hogy meghal, vagy nyugdíjba megy egy orvos, és utána be kell zárni az osztályt, mert nincs másik orvos, aki átvegye.

Több ebből Tömegesen mondanának fel az orvosok – mi változik az új egészségügyi törvénycsomaggal?

A főnök dönt, mennyi a fizetés

Az orvosokat az is a felmondásra ösztönzi, hogy egyelőre ismeretlen szempontok, szubjektív felettesi értékelés alapján megvonhatják a fizetésük 20 százalékát. Lénárd szerint ez egyértelmű alapbércsökkentés.

„Nem a büntetés és a kényszerítés, hanem az átláthatóság és az ösztönzés tartja meg az orvosokat a közellátásban. A büntető, feudális szemlélet veszélyezteti a betegbiztonságot, torzítja az adatokat, felülírja a szakmai szabályokat. Az orvos majd nem tölt elég időt a beteggel, hogy a statisztikái jobbak legyenek. A minőséget kell nézni, nem a mennyiséget” – mondta a MOK alelnöke. Ráadásul a jelenlegi kórházfinanszírozási rendszerben a kórházak ellenérdekeltek a műtétek elvégzésében.

A MOK alelnöke arról is beszélt, hogy a betegeknek el kell fogadni, hogy a teljes körű ellátás érdekében többet kell utazniuk. Ugyanakkor elmondta: ha az új feltételekkel kellene orvosként dolgoznia, azonnal felállna.

The post Kamara: Az orvosnak ezentúl a főnöknél kell bevágódni a magasabb fizetésért appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés