:
Breaking News

Az egész EU-ban csak egy olyan ország van, ahol kevesebbet keresnek, mint nálunk

Az egész EU-ban csak egy olyan ország van, ahol kevesebbet keresnek, mint nálunk

Új munkaerőpiaci mutatót vezetett be az Eurostat, az EU második legrosszabb helyére kerültünk benne – szúrta ki a HVG. Egyedül a bolgárokat előztük meg.

Az Eurostat legfrissebb számításaiból kiderült: 2021-ben az EU-ban teljes állásban dolgozók éves fizetése 33 500 euró volt, ami a mai euróárfolyammal 13, 5 millió forintnak felel meg. Az Európai Unió tagországai közül a luxemburgiak, a dánok és az írek kapják a legmagasabb fizetést, míg Magyarország, Románia és Bulgária a lista legvégén kullognak. A 2021-es bruttó átlagkereset évi középárfolyamon havi 377 ezer forintos bruttó átlagnak felelt meg, azonban azóta hiába nőttek a bérek, a forint is sokat gyengült, így jelentősen romlott a helyzetünk.

Csak összehasonlításképpen: míg Luxemburgban egy fő teljes állásban átlagosan 72 ezer eurót, azaz közel 29 millió forintot gyűjtött össze, a magyar átlagkerest 12 ezer euróra, azaz a mostani árfolyamon 4,8 millió forintra jön ki.

Forrás: Eurostat

Fontos megjegyezni, hogy míg a korábbi statisztikai kimutatásokban csak a teljes állásban alkalmazottak fizetését vették számításba, ezúttal a munkaerőipiaci adatokból azt is kiszámolták, hogy mennyi lenne az átlagbér, ha a részmunkaidősök fizetését 40 órás munkahétre kalkulálnák.

The post Az egész EU-ban csak egy olyan ország van, ahol kevesebbet keresnek, mint nálunk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés