:

A vadhús, ha a legjobb séfek készítik

A vadhús, ha a legjobb séfek készítik

Példamutató kezdeményezésen voltam, a legjobb séfek mutatták be, hogy egy-egy alapanyagból mennyire izgalmas és mennyire különböző ételeket lehet elkészíteni.

Vigyázat, a cikk alsó galériájában felkavaró képek láthatók.

Az ország legjobb séfjei két napot arra szántak az életükből, hogy egy témában alkossanak. Vidám hangulatú közös főzést rendeztek, ahol az egyszerűbb ételektől a fine diningig mindenki bemutathatta tudása és kreativitása legjavát. Az elkészítésnél és az egyes fogások tálalásánál is egymást segítették ki a csapatok, az eseménynek otthont adó pálinkaház pedig különleges koktélokkal kísérte a fogásokat, de természetesen egy nagyon komoly, osztrák borokból álló sor is rendelkezésre állt, a szakmai és sajtóközönségnek pedig már csak az maradt, hogy elismerően bólogasson.

Ez a Koch.Campus (Instagram), az osztrák gasztronómia egyik legizgalmasabb eseménysorozata. Ausztria olyan neves séfjei állnak minden alkalommal csatasorba idén már 10. éve – évente többször is –, mint a két Michelin-csillagos legenda, a bécsi Steirereck séfje, Heinz Reitbauer, vagy a vidéki gasztronómia legjobb, szintén csillagos vagy csillagos szinten főző séfjei, mint mondjuk Andreas Döllerer. És hozzájuk felzárkóznak a legjobb termelők, akik prémium minőségű, és gyakran egészen különleges alapanyagokat biztosítanak a kísérletezéshez.

Néhány kiemelkedő étel a menüsorból, ami alaposan túllép a szarvaspörkölt áfonyával érdekességén:

+ 4 kép a galériában + 4 kép a galériában Fotók: Jókuti Adrás (7 kép)

Hozzá kell tenni, hiába zárt körűek az események, természetesen a nagyközönség se marad ki a buliból, hiszen az osztrák konyha megújítása, a szakmai tapasztalatcsere, a kiváló termelők felkarolása és a velük való folyamatos egyeztetés, közös munka tökéletesen visszatükröződik az éttermek ételeiben és eredményeikben is.

Irigylésre méltó kezdeményezés, hasonló színvonal a hazai szakácstársadalomnak, na és – áttételesen – a vendégeknek is nagyon jót tenne.

Mielőtt még valaki esetleg megmosolyogná, hogy mit is tanulhatunk mi az osztrákoktól: Ausztriának úgy van összesen 17 Michelin-csillagos étterme (és nekik összeadva 25 csillagjuk), hogy csak két városában (Bécs és Salzburg) értékel a kalauz, nem az egész országban, pedig nagyon erős a vidéki osztrák éttermi szcéna is. Összehasonlításképp Magyarországon, országos kalauzzal ez a két adat: 9 (étterem), illetve 11 (összes csillag).

A – joggal – büszke szakácsok és italfelelősök

A szakmaiság jegyében az érdeklődők a teljes folyamatot végigkövethették akár, a zsákmány prezentálásától egészen az ételek megfőzéséig és tálalásáig minden a helyszínen, nyilvánosan történt, a nyúzás, a darabolás és a konyhai folyamatok egyaránt hihetetlenül izgalmasak voltak.

Igyekeztem a képek közül a legkevésbé felkavarókat választani. Sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy egyes ételek bizony állatokból készülnek eredetileg, nem pedig vákuumzacskóban forgalmazott, tisztított, darabolt, előkészített kockákból.

+ 10 kép a galériában + 10 kép a galériában A legszebb ételek elkészítése is így kezdődik. Felkavaró tartalom! (13 kép)

The post A vadhús, ha a legjobb séfek készítik appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés