:

Karácsonyi ESA-kihívások amatőrcsillagászoknak

Karácsonyi ESA-kihívások amatőrcsillagászoknak

Karácsonyi kihívással készül az Európai Űrügynökség (ESA) az amatőr csillagászoknak. Bár a 2015 RN35 nem fog olyan fényesen ragyogni, mint a betlehemi csillag, ugyanis 60-140 méteres méretével a kisebb aszteroidák közé tartozik. Legközelebbi pontján december 15-én, magyar idő szerint reggel 9:12 perckor fog elhaladni a Föld mellett 686000 km-re. Ekkor a déli félteke megfigyelői számára nyílik jó lehetőség lencsevégre kapni a látogatónkat, az európai csillagászok számára utána egészen december 19-ig lesz lehetőség elcsípni. December 15-17-e között látszó fényessége 14 magnitudó alatt marad, így 30 cm-es vagy nagyobb átmérőjű távcsövekkel lehet majd látni.

December 15-én halad el legközelebb a Földhöz az Európai Űrügynökség ,,karácsonyi aszteroidája”. (Forrás: ESA)

Miért érdekes a 2015 RN35? Nos, először is egyetlen aszteroida sincsen, ami ne lenne érdekes. A földközeli objektumok pedig különösen fontosak az ESA bolygóvédelmi irodájának (Planetary Defence Office), mert a potenciálisan veszélyes égitestek összetételébe, pályájába engednek bepillantást. Másodszor pedig, ez az aszteroida még kevéssé ismert: nem tudni a pontos méretét, sem azt, hogy forog-e, illetve azon túl, hogy legalább 100 évig nem fog becsapódni a Földbe, nem igazán ismerjük a pályáját sem. Habár a bolygónkra veszélyes, hatalmas aszteroidák közül szinte mindet ismerjük már, az ilyen közepes méretű kisbolygók java része még felfedezésre vár (több százezer van belőlük, és becsapódás esetén lokálisan elég nagy pusztítást tudnának végezni).

A Földre potenciálisan veszélyes aszteroidákról készített infografika. (Forrás: ESA)

A kisbolygóvadászatban segítségünkre lehet az ESA aszteroida programja, a NEOCC (Near-Earth Object Coordination Centre) fejlesztette asteroid toolkit. Az ESA kutatói nap mint nap használják ezt az eszközt a megfigyeléseik tervezésére, illetve a szoros megközelítések vizualizálására. A karácsonyi kihívással többek között ezt az eszközt is szeretnék megismertetni a világgal, bízva benne, hogy mindenki számára hasznos lesz. A földközeli aszteroidákat modellező eszközzel vizualizálható a karácsonyi kisbolygó pályája, beleértve azt is, hogy a Föld mely pontjairól mikor lesz látható.

Az eszköz ingyenesen hozzáférhető a neo.ssa.esa.int/neo-toolkit linken, amit ajánlanak kutatóknak, amatőr csillagászoknak, újságíróknak, a médiának, iskoláknak és bárkinek, akit érdekelnek az aszteroidák. A felhívás alapján, ha sikerül lencsevégre kapnunk a 2015 RN35 objektumot, akkor a közösségi média különböző felületein (Twitter, Facebook, Instagram vagy Reddit) a #ESAChristmasAsteroid hashtaggel ellátva, kis információval a mérésről és a helyszínről várják a megosztásokat; ezeket az ESA munkatársai továbbosztják a @esaoperations csatornájukon is.

A Föld és az ESA ,,kockázatos listáján” szereplő aszteroidák pályái az ESA vizualizációs eszközével. (Forrás: ESA)

Ha mégis lemaradnánk róla, akkor december 27-én hasonló láthatósággal megfigyelhető lesz a 2010 XC15 jelű kisbolygó is – számos másik érdekes célpontért pedig ellátogathatunk a NEOCC honlapjára, ahol feltüntetik a soron következő szoros megközelítéseket.

Forrás: ESA