:
Breaking News

Korlátozza a kormány az állampapír-kereskedelmet

Maximalizálja az egyszerre eladható Bónusz és Prémium Magyar Állampapír mennyiségét a kormány. Varga Mihály hangzatos beszédet mondott, de a költségvetésről még nem döntöttek.

Jónak tartja európai viszonylatban a 1,5 százalék körüli gazdasági növekedési tervet Varga Mihály – mondta a pénzügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján. Ez az érték a korábban vártnál alacsonyabb, de szerinte az európai országok nagy része recesszióba süllyedhet jövőre.

A GDP-arányos magyar államháztartási hiányt 3,5 százalék körülire várja, az infláció pedig jövőre is 15 százalék körüli lehet.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a nemrég elfogadott európai uniós helyreállítási terv segíteni fogja a jövő évi finanszírozást. A kormány arra számít, hogy az EU már januártól folyósítja a forrásokat.

Több ebből Nem sokon múlt a 400-as euró, de eddig bírta a forint Alteo: nagy hír után nagy zuhanás

Állampapír

Varga Mihály pénzügyminiszer mellett Kurali Zoltán, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója beszélt a költségvetésről. Kurali szerint a 2022-es évet nagyban megnehezítette a forint gyengülése, de annak örült, hogy idén szinte nulláról 1300 milliárd forint fölé nőtt a lakosság intézményi állampapír-portfóliója. Ezek főleg diszkont kincstárjegyek, de vannak benne kötvények is – mondta.

A kormány szeretné elérni, hogy az államkincstárban még egyszerűbben lehessen számlát nyitni. Emellé viszont korlátozásokat is bejelentettek.

A Bónusz és a Prémium Magyar Állampapír egy sorozatából egy befektető legfeljebb 250 millió forint értékben adhat el.Hasonló korlátozásra készülnek a többi lakossági papírnál is, később pedig a MÁP+-nál is.Az egyéves állampapír megszűnik.A kormány a korábban tervezett 11 ezer milliárd forintos állampapír-állományt ugyanakkor esélytelennek tartja.

Kurali elmondta: változtatnak az állam tervezett devizaadósságának felső határán is. Az eddigi 25 százalékot már most átlépték, ezt tolják ki 30 százalékra a jövő évtől.

Költségvetésről, családtámogatásról nincs döntés

A tájékoztató hatására erősödött a forint, a dollár a 378-as szintig csökent, az euró 403,3, a svájci frank 409,2 forint.Azonban a beszédeket a jövő évi költségvetés elfogadása elé időzítették, arról ugyanis holnap tárgyal a kormány.A babaváró hitelről és az otthonfelújítási támogatásról szintén a következő 11 napban döntenek.

The post Korlátozza a kormány az állampapír-kereskedelmet appeared first on Forbes.hu.