:

Úgy tűnik, hamarosan pult alól kell árulni a sört a dohányboltokban

Drasztikus változtatást rendelt el a dohányboltokban a kormány. A boltokat teljesen át kell alakítani, üdítő, sör és e-cigaretta sem kerülhet a betévedő vásárló szeme elé.

El kell tenni szem elől az elektromos cigarettákat a dohányboltokban 2024-től – hívta fel a Forbes.hu figyelmét a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners ügyvédi iroda. A kedden megjelent kormányrendelet szerint a pult felett, illetve a fogyasztók számára jól látható helyen kizárólag dohánytermékek helyezhetők el. A szabályok a cigarettahüvelyre és a cigarettapapírra is vonatkoznak, sőt,

a rágóra, a sörre, a röviditalokra és az üdítőkre is.

Ha egy bolt elkülönített részén van a dohánybolt, akkor azon a részen is kizárólag dohánytermék lehet szem előtt. A többi terméket továbbra is lehet vásárolni a dohányboltokban, de azokat előtte nem láthatják a vásárlók. A magas italhűtőkre egyelőre nem tért ki a kormányrendelet.

Több ebből Úgy tűnik, hamarosan pult alól kell árulni a sört a dohányboltokban Korlátozza a kormány az állampapír-kereskedelmet

Masszív bevételkiesés várható

A cigaretták megjelenése is változik 2024-től: típusonként, márkánként egy-egy dohánytermék tehető ki a polcra, a pult feletti részre. A szivarok kivételével kizárólag úgy lehet ezeket kitenni, hogy a dobozon lévő egészségvédő figyelmeztetés jól látható legyen. A szélesebb palettával rendelkező nagykereskedő tehát nem kaphat nagyobb helyet a polcon.

A dohányboltokat tehát teljesen át kell építeni, az új rendszer pedig lassíthatja a kiszolgálást, csökkentheti a forgalmat – mondta dr. Szabó Gergely, ügyvéd. Sokan például az üdítők, alkoholos italok miatt járnak a dohányboltokba, de ha nem tudnak válogatni a polc előtt, akkor inkább máshol veszik meg.

Az impulzusvásárlás gyakorlatilag megszűnik a dohányboltokban, ami az ügyvédi iroda szerint masszív bevételkiesést jelenthet.

A dohányboltokban egy egységes egészségvédelmi és prevenciós tájékoztató plakátot is ki kell tenni jól látható helyre.

A szabályszegőket először pénzbírsággal sújtják, de ha három éven belül ismételten rajtakapják a boltot, akkor azt a kormány 30 napra bezárhatja.

The post Úgy tűnik, hamarosan pult alól kell árulni a sört a dohányboltokban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés