:

Orbán Viktor a kormányinfón: Európa nagy része már benne van a háborúban (folyamatosan frissül)

Az év végi kormányinfón a miniszterelnök is részt vesz, évet értékel, majd újságírók kérdéseire válaszol. Cikkünk folyamatosan frissül.

A rendszerváltás óta eltelt legnehezebb évnek nevezte 2022-t Orbán Viktor. A szerdai kormányinfón azt is elmondta: Magyarország tavalyi 7 millió eurós energiaszámlája idén 17 millió euróra nőtt, ezt pedig finanszírozni tudták. Sőt, a kormányfő szerint már a jövő évi energiaszámlák finanszírozását is megoldották, és a választási év ellenére csökkentették a költségvetési hiányt.

A soknemzetiségű újságíró-közösség előtt Orbán azzal is dicsekedett, hogy minden családnak 450 euró támogatás adnak a rezsiszámlákhoz. De korábban már több számítás, például az Intrum követeléskezelőé is megerősítette, hogy a hatósági gáz- és áramárat kevesebb fogyasztó tudja igénybe venni, mint azt a kormány kommunikálja. A követeléskezelő szerint 161 ezer háztartás bedőlhet, ennek ellenére Orbán későn azt mondta, „nix ugribugri”, vagyis nem változtatnak a 144 köbméteres és 210 kilowattórás havi limiten.

A statisztikák szerint azonban a foglalkoztatás harmincéves csúcson van, a munkaképes korúak 74,6 százaléka dolgozik.

Több ebből Vigyázat, visszahívják mindenki kedvenc IKEA-s mandulatortáját – mutatjuk, mire figyelj Most, hogy a Twitter népe leszavazta, Elon Musk kész lemondani a cég éléről – egy feltétellel

A legfontosabb döntések még hátravannak

Úgy tűnik, a mai nap szava a hungarofóbia: Orbán több különböző témánál is említette, például az uniós megállapodással kapcsolatban. A kormányfő elmondta, nem ért egyet az Ukrajnának nyújtott 18 milliárd eurós támogatással. Ezt szerinte „sosem fogják visszafizetni, és még erre az évre sem lesz nekik elég”. Orbán úgy látja, Európa nagy része már benne van a háborúban, Magyarország fő célja 2023-ra pedig az, hogy kimaradjunk belőle.

A további célok között szerepel a recesszió elkerülése, az infláció egyszámjegyűre csökkentése 2023 végéig. Ezekről a délben kezdődő kormányülésen döntenek, mint ahogy arról is, kiterjesztik-e az szja-mentességet a 30 év alatti nők számára, akik gyereket vállalnak. A babaváró hitel fenntartásáról is ma dönt a kormány, Orbán ezt a magyar családtámogatási rendszer szíve közepének nevezte. A kormányülés eredményei várhatóan csütörtökön fognak kiderülni.

A kormányülésen szóba került a Lánchíd is. Orbán igazi hungarikumnak nevezte a hidat, mert „felújítottuk, de se autóval, se gyalog nem lehet rajta átmenni”. Szerinte az egyetlen jó hír, hogy a halak szabadon úszhatnak alatta.

Kedden Varga Mihály tartott sajtótájékoztatót, amelynek hatására minimálisan erősödött a forint a főbb valutákkal szemben.

The post Orbán Viktor a kormányinfón: Európa nagy része már benne van a háborúban (folyamatosan frissül) appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés