:
Breaking News

Megszólalt a magyar milliárdos cégcsoportja a gigaüzletről, itt a komment az áron aluli ajánlatra

Megszólalt a magyar milliárdos cégcsoportja a gigaüzletről, itt a komment az áron aluli ajánlatra

A negyedik leggazdagabb magyar eladja többségi részét az elmúlt évek tőzsdei sikersztorijából a Mol-Jellinek-Tiborcz triónak. Megszólalt a Wallis, íme, mit gondolnak az árfolyam alatti vételi ajánlatról, és hogy hogyan tovább.

Közleményt küldött a Veres Tibor milliárdos érdekeltségében álló Wallis csoport a Forbes.hu-nak a múlt hétvégén bejelentett Alteo-üzletről. A csoport 2008-ban alapította az Alteo Nyrt.-t, a múlt hétvégén jött a hír, hogy bejelentkeztek a többségi részükért.

A közleményben többek közt leírják, hogy a Wallis többségi részesedésére „a Mol által vezetett befektetői konzorcium tett ajánlatot, mely elfogadásra került” – avagy a Mol-csoporthoz tartozó Mol Res Investments Zrt. egyharmada mellett két olyan magántőkealaphoz kerülhet a papírok kétharmada, amelyek alapkezelői a 10. leggazdagabb magyar Jellinek Dániel, valamint Tiborcz István érdekeltségébe tartoznak.

Több ebből Így várja a forint Orbán szerdai kormányinfóját Már a jegybank is cudar 2023-ra számít

Mit tükröz a vételár?

A Wallis azt is elismétli, hogy a konzorcium a Wallis Asset Management teljes, 61,56 százalékos részesedésére tettek ajánlatot. Ezután röviden kommentálják a vételárat – az Alteo által kibocsátott valamennyi törzsrészvényre tett nyilvános vételi ajánlatot a törvényi minimumon határozták meg, 3040 forint részvényenként, a Wallis-részért tett, adásvételi szerződés szerinti vételár pedig ennél alacsonyabb, részvényenként 2872 forint.

„A vételár tükrözi mind a jelentős részvényesi értéknövekedést, melyet a Wallis elért a vállalattal, mind a piaci likviditás korlátait is, mellyel egy nagybefektetőnek számolnia kell”

– írja a Wallis.

Mint ismeretes, a szombati hír után erősen elkezdték ütni a papírt a Budapesti Értéktőzsdén, a pénteki 3300 forintos záró után hétfőn már csak 3080 forinton zárt az Alteo. Kedden viszont tudott javítani, a tegnapi záróárfolyam 3220 forint volt. Arról, hogy az aktuális árfolyam és optimista célárak fényében miért áron alul üthetik nyélbe az üzletet, és kinek érhette meg ez egyáltalán, véleménycikk is megjelent a Forbes.hu-n.

Az Alteo árfolyama az elmúlt egy évben – a nagyításért katt a képre! Forrás és ábra: Budapesti Értéktőzsde

Hogyan tovább?

A közleményben azt is leírják, hogy a részesedés lezárása után

„újabb magyarországi és régiós befektetéseket terveznek, továbbra is aktív résztvevője kíván lenni a hazai értékpapírpiacnak, és célja, hogy újabb magyar vállalati sikereket érjen el itthon és a régióban”.

„Igazi magyar sikertörténet”

A Wallis egyébként „igazi magyar sikertörténetként” írja le az Alteo eddigi 14 évét „az energetikai piacon, a magyar tőzsdén és a befektetési piacokon egyaránt”. Emellett úgy írja körül az Alteóban vállalt szerepét, hogy „14 év alatt pénzügyi hátterével, tudásával támogatta a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalatot, mely nemcsak pénzügyi eredményeivel, hanem a szakmai elismerésekkel is bizonyította, hogy a legnagyobb versenyzők között van a helye”.

Hozzátették, hogy ebben az évben bebizonyosodott az is, ”hogy olyan stratégiai ágazatban is, mint az energetika, lehetséges új, alternatív piaci szereplők számára robusztus növekedési történetet építeni”, és hogy „a következő időszak további jelentős tőkeigényű fejlesztési és befektetési lehetőségeket hozhat az Alteo számára”, amiben már új befektető támogatja a cég céljait.

Veres, a Wallis csoport főtulajdonosa a Forbes legutóbbi 50 leggazdagabb magyar listáján a 4. helyen állt. A milliárdoslista legfrissebb kiadása ezúttal is a januári Forbes magazinban várható.

Szintén most történt

Kapcsolódó hír az Alteo-üzlethez, hogy a felek a Budapesti Értéktőzsde honlapján bejelentették: a jegybank a Mol Res Investments Zrt. kérvényezésére felfüggesztette a részvényekre tett kötelező nyilvános vételi ajánlatot.

Addig nem folytatódik a felügyeleti eljárás, amíg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal be nem nyújtja hatósági hozzájárulását a jegybanknak.

The post Megszólalt a magyar milliárdos cégcsoportja a gigaüzletről, itt a komment az áron aluli ajánlatra appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés